El cap de Govern, Antoni Martí, no convocarà les eleccions generals fins que s’aprovin alguns dels projectes de llei que ja estan a tràmit parlamentari, així com el pressupost per a l’any vinent, que pot rebre el vistiplau del Consell General a finals de desembre o principis de gener. A més, la data electoral dependrà també de com es trobi la negociació de l’acord amb la Unió Europea (UE) i sobre l’intercanvi d’informació fiscal amb l’OCDE, ja que no es vol perdre “l’oportunitat” d’avançar en aquests dos àmbits. “Els mesos que queden abans de les eleccions són molt importants per concloure un projecte que, a més, s’haurà de consolidar i continuar, amb l’obertura econòmica, en la propera legislatura”, va explicar Martí, que va insistir que “no hi ha una data per a les properes eleccions”. 
El cap de Govern, en un dinar amb la premsa que va tenir lloc ahir a la casa de colònies d’AINA, va explicar que considera que aquest serà un final de legislatura “complex” per les moltes reformes en marxa que encara s’han de “culminar”. Una de les “prioritats” per als mesos vinents és impulsar el conveni de doble imposició (CDI) amb Espanya i, en aquest sentit, ja està prevista una primera reunió d’alt nivell amb aquest país en la segona quinzena del mes de setembre. “Tot el que hem fet no tindria sentit si no aconseguíssim firmar un acord d’aquest tipus amb Espanya i per això aquest serà un dels nostres grans objectius”, va afirmar el cap de Govern. Així, Martí va considerar que “tots els esforços que hem fet fan possible que Andorra pugui firmar un CDI amb Espanya, que sense IRPF no podria ser”. A més, el cap de Govern va lamentar les crítiques en el sentit que s’estaria ofegant les empreses amb la fiscalitat, i va esmentar el recent informe de la consultoria Bradley Hackford que situa el Principat en segon lloc d’atractiu per la seva fiscalitat. “Tinc la certesa que hi ha la voluntat espanyola de poder firmar el conveni”, va afegir.
Un altre dels temes pendents és l’aprovació de la llei relativa als complements de jubilació dels funcionaris. Martí va reiterar que tirar endavant una reforma com aquesta a final de la legislatura “segurament no és el més adequat des d’un punt de vista polític”, però va deixar clar també que “no convocarem eleccions fins que aquest tema estigui resolt”.
L’executiu també està treballant per entrar a tràmit el projecte de llei del pressupost per a l’any vinent a finals de setembre “i a molt tardar la primera quinzena d’octubre”. La intenció és que a primers de gener el pressupost de l’administració general ja estigui en vigor.  “És molt difícil que aprovem el pressupost al mes de novembre, en tot cas seria a finals de desembre o començament de gener”, va afirmar. A més, Martí va esmentar també com a importants la llei del joc i la de bases de l’ordenament tributari.
A banda d’aquest paquet legislatiu pendent d’aprovar-se, Martí va recordar també que Andorra està a l’espera del mandat de negociació amb la UE i que han de continuar les converses sobre els nous estàndards que l’OCDE pretén aplicar en matèria d’intercanvi d’informació fiscal. Tant pel que fa a una qüestió com a l’altra, Martí va afirmar que “si hi ha possibilitats d’avançar en positiu en benefici d’Andorra seria una irresponsabilitat convocar eleccions”. Pel que fa a la segona d’aquestes negociacions, a més, el cap de Govern va assenyalar que s’ha de portar a terme “amb la complicitat del sector bancari”.  “Les eleccions estaran marcades pels dossiers que tenim sobre la taula, alguns dels quals són interiors i d’altres externs”, va reiterar Martí.

“Una gran feina” de la policia en el cas de l’apunyalament a un taxista a Sispony

El cap de Govern, Antoni Martí, creu que la policia va fer “una gran feina” en relació amb l’agressió a un taxista a Sispony. Segons va dir, ell mateix i el ministre de Justícia i Interior van fer un seguiment de la investigació perquè “enteníem que podia haver-hi una alarma social”. Martí va explicar que el presumpte agressor sempre va estar localitzat i no és cert que la policia el deixés escapar perquè “hi havia algunes proves, però s’havien de complementar”. “No hi havia seguretat i només la vam tenir quan des d’un punt de vista mèdic van deixar entrar la policia perquè l’agredit reconegués el suposat agressor”, va dir. Martí va recordar que Andorra és un país “molt garantista” i que per això no se l’havia pogut detenir abans de tenir totes les proves necessàries.
El cap de l’executiu va dir que “no m’agrada gens” que hi hagi un procés judicial per la mort d’un nadó a l’hospital, tot i que entén que els pares hagin pogut interposar una querella. Martí va descartar emprendre mesures contra el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Lluís Burgués. A més va dir que “en qüestions judicialitzades, segons quines declaracions no fan cap bé”, i va indicar que no es tracta d’un procés polític sinó d’una demanda penal i que “cal ser molt prudent”. Martí també va voler trencar una llança en favor de la sanitat andorrana, que va qualificar de “bona”. Martí va dir també que ja “no hi haurà temps” per entrar a tràmit la reforma laboral que es va anunciar al seu dia, tot i que va dir que aquesta qüestió correspon al grup parlamentari. “Les lleis que es presentin al setembre o l’octubre, a excepció de la del pressupost, serà complicat que es puguin votar en aquesta legislatura”, va dir el màxim responsable del Govern.


“No ens fa gens bé” el cas Pujol Ferrusola

El cap de Govern, Antoni Martí, es va referir ahir, a preguntes dels mitjans de comunicació, al cas de Jordi Pujol Ferrusola, del qual va dir que “no ens fa gens de bé”. Martí no va voler explicar si s’havia iniciat algun tipus d’acció des de l’executiu arran d’aquest afer. Així, es va limitar a dir que “el Govern i sobretot el ministre de Finances es veuen molt sovint amb la banca, que no hem d’oblidar que és un pilar de la nostra economia”, per parlar de temes com l’intercanvi d’informació fiscal o aquest mateix cas. Martí, tot i voler ser molt prudent, va recordar que Espanya podia demanar informació basant-se en el conveni d’intercanvi d’informació fiscal, “però no ho ha fet”.  També va valorar molt positivament la darrera avaluació del Global Forum sobre la transparència i l’intercanvi d’informació fiscal de l’OCDE, segons la qual Andorra compleix parcialment els estàndards internacionals. Segons va dir, es tracta de la segona avaluació i “hi ha països de la UE que són places financeres importants que no han passat ni la primera avaluació”.  A Martí li agradaria “moltíssim” estar acompanyat en les properes eleccions per Ladislau Baró i Jordi Cinca, conseller general i ministre de Finances en aquests moments, respectivament.