El cap de Govern, Antoni Martí, va anunciar ahir que Andorra podria acollir una vintena de refugiats de països en guerra tenint en compte les dimensions del Principat, ja que “no és qüestió de quantitat sinó d’acollir aquestes persones en condicions”, va dir. Així, Martí va afirmar que “en la mesura de les nostres possibilitats volem ser part de la solució” i per això dilluns ja es va tractar aquesta qüestió amb els representants dels dos coprínceps i avui es plantejarà en la reunió de cònsols, on s’analitzarà com es podrien repartir. El Govern també ha contactat amb França i Espanya per conèixer com es podran desplaçar aquests refugiats per l’espai Schengen.
Precisament gran part de l’homilia que va pronunciar ahir el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, amb motiu de la festa nacional es va centrar en la crisi que es viu a les portes d’Eu­ropa. L’arquebisbe d’Urgell va fer una crida per donar resposta a aquesta emergència, primer a través d’una campanya de recollida de fons per destinar-los als països on es troben en aquests moments, com Grècia, Macedònia i Sèrbia, a través de Càritas Europa. El següent pas seria una possible acollida de refugiats al Principat. Tot i així, el copríncep va afegir que és possible que aquestes persones prefereixin instal·lar-se en estats on hi ha població originària dels seus països i que arribat aquest moment també caldrà ajudar-los “amb béns i diners”.
Vives va recordar que Andorra és un poble que també va emigrar i que va necessitar dels països veïns, un país en què molta gent de fora s’ha guanyat la vida i que va ser acollidor en la guerra espanyola, la guerra mundial i altres persecucions. Per aquest motiu es va mostrar convençut que “Andorra serà exemplar en aquesta acollida dels refugiats”.

Suport dels grups

Tots els grups parlamentaris es van mostrar favorables a la possibilitat que Andorra rebi refugiats que fugen de les zones en conflicte. El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va destacar que l’acollida d’aquestes persones s’ha de realitzar de forma coordinada amb les autoritats europees i ha d’estar en proporció a les dimensions de cada Estat. Així mateix, el conseller Carles Enseñat va afegir que es tracta de gent que no té “cap culpa” de la situació que es viu al seu país i que Andorra ha de ser capaç d’acollir-ne tants com sigui possible.
En el mateix sentit es va expressar el president del grup liberal, Josep Pintat, que va assenyalar que Andorra sempre ha estat un país solidari i que podrà acollir refugiats, dins de les seves possibilitats i en concertació amb la Unió Europea (UE). Pintat va exposar que l’acollida s’haurà de fer de forma coordinada entre el Govern i les parròquies conjuntament amb els serveis socials. A més va afirmar que la UE “hauria de fer alguna cosa més que mirar els efectes i anar a les causes” perquè “no pot ser que el Mediterrani sigui un cementiri de persones”.
La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili també va destacar el “drama” que es viu “a les portes de casa nostra” i per això creu que Andorra s’hi ha de solidaritzar. Gili va remarcar que en l’acostament a Europa no només s’han de prendre els aspectes positius sinó que també s’ha contribuir a pal·liar les situacions negatives en funció de la dimensió del país. Després d’escoltar les paraules del copríncep episcopal, la parlamentària va felicitar-se del posicionament del Govern i es va mostrar a l’espera que el Principat estigui a l’altura de la situació.
Pel conseller general d’SDP, Víctor Naudi, la qüestió dels refugiats és ineludible i va recordar que Andorra sempre ha estat país d’acollida. Naudi va destacar que cal que el Principat s’impliqui a l’hora d’acollir aquestes persones en cooperació amb la UE, tot i que és conscient que no es podrà portar “grans masses”.

Vives demana unió

En la seva homilia, Vives també va destacar que Andorra té molts reptes com a país i que “hem de demostrar que els afrontem amb unió i fraternitat”. També va demanar encerts al Govern i el Consell General en aquesta legislatura, que per ara “és costosa, complexa”, i als que sortiran elegits en les eleccions comunals del desembre.
A banda, va defensar la necessitat que les tradicions es traslladin a joves i infants i va subratllar que cal potenciar les relacions entre persones, ja que “no parem de WhatsApps però ens sentim sols”.

Vives apel·la a ser transparents i no corruptes

El copríncep episcopal va apel·lar a comprometre’s “a no ser corruptes i cobdiciosos sinó transparents i responsables en tots els camps de la vida”. En declaracions posteriors a la premsa va assenyalar la necessitat de vetllar perquè “la nostra actuació sigui ben coherent” al mateix temps que va afegir que “jo el primer”. Preguntat sobre si amb aquestes paraules també feia referència a l’afer BPA, Vives va respondre que Andorra té la necessitat de ser exemplar en tots els camps. Així mateix va exposar que “hi ha gent que acusa els altres però després s’examina massa poc”. Per això va concloure que “és tothom qui ha de fer examen de consciència sobre la nostra coherència”.
Gili va destacar aquesta crida a lluitar contra la corrupció, ja que entén que és una crida al Govern perquè tingui clar que cal avançar en aquest sentit i “no deixar cap mena de dubte que algú pugui tenir”. De la seva banda, Sílvia Bonet (SDP) va defensar la necessitat de combatre la corrupció i per la transparència i en el mateix sentit es va expressar Enseñat, que va remarcar la necessitat de posar mesures per lluitar-hi en contra, tot i que no és tan habitual com a l’entorn. Pintat va dir que no és un problema a Andorra.