“Canviar, sempre i reformar sempre”. Aquest és el rumb que ha seguit el cap de Govern, Antoni Martí, en els tres primers anys transcorreguts de mandat i que seguirà també en l’any que resta. En la primera part del debat sobre l’orientació política global del Govern, Martí es va mostrar satisfet de l’avanç assolit en algunes de les grans reformes pendents des de fa anys. Al mateix temps, però, va reconèixer que no s’han completat tal com les havia previst en un principi i, per tant, caldrà continuar treballant-hi durant la propera legislatura.
Més que un discurs per donar a conèixer el que es farà durant l’any que ve, la intervenció de Martí va semblar un resum del que s’havia fet fins ara i del molt que queda per fer, amb escassos apunts nous sobre algunes iniciatives concretes. I com si preveiés les recriminacions que de ben segur li faran avui des dels grups socialdemòcrata i mixt, en la seva intervenció van sovintejar les al·lusions a l’oposició: “Permetin-me dir, i no se m’enfadin, que els dossiers més espinosos no els van voler tocar. De reunions i taules de treball ningú negarà que en van fer  moltes. Propostes, poques””.
El desequilibri financer de la seguretat social, els complements de jubilació dels treballadors públics i el sistema de transferències dels Comuns han estat “tres bombes de rellotgeria” que afectaven les finances de l’Estat i sobre les quals  s’ha actuat. En relació amb la primera qüestió el dèficit de la branca malaltia s’ha reduït en un 50%, però va indicar que caldrà continuar treballant, per exemple posant en marxa un servei d’inspecció més eficaç, planificant la cartera de serveis i controlant encara més les baixes. “No voldria pensar que en aquest país encara es donen baixes per telèfon”, va dir. A més, la modificació de la llei de la CASS, a punt d’aprovar-se, servirà per “donar cert oxigen al sistema de pensions”, però va deixar també clar que “caldrà una segona reforma per fer sostenible” la seguretat social.
Pel que fa a l’esperada reforma de la funció pública, una altra de les grans prioritats anunciades, Martí va dir que “no serà possible aquesta legislatura”, tot i que va afirmar que sí que s’aprovarà la nova llei dels complements de jubilació dels funcionaris. D’aquesta manera, el cost per aquest concepte, que s’havia calculat entre els 700 i els 1.200 milions d’euros, passarà a uns 300 milions. “La principal amenaça per als drets dels treballadors públics era no fer res, era seguir instal·lats en un sistema insostenible”, va recalcar.
Finalment, pel que fa a les transferències als comuns, “el tercer dels grans perills que assetjaven les finances públiques”, va agrair la responsabilitat dels cònsols en acceptar la congelació al tomb dels 54 milions, i va recordar que hi ha el compromís de revisar l’actual sistema durant els primers mesos del 2016. A més, cal també clarificar les competències amb un pla consensuat amb els comuns que “serà la primera fase d’una reforma més global” en els propers mesos. Per a Martí,  aquestes reformes són  “tres de les qüestions més importants que hem abordat i caldrà seguir abordant”.  “Sense renunciar a l’ideal, hem fet allò que la realitat permetia fer a cada moment”, va emfasitzar el cap de Govern.
Més enllà de les grans reformes, Martí va insistir, igual com en altres ocasions, que l’atur continua sent la “principal preocupació” de l’executiu, tot i que “el pitjor ja ha passat” perquè “Andorra té avui un 24% menys d’aturats que fa un any”.  Prova que la situació econòmica ja no és tan dolenta, va dir, és que “després de 84 mesos —és a dir, 7 anys— consecutius de descensos, el nombre d’assalariats comença a remuntar”. I com a noves vies per combatre l’atur es va referir a dues noves iniciatives: un programa per fomentar l’ocupació en zones geogràficament allunyades i un altre per afavorir l’ocupació de joves de 16 a 20 anys. Martí va negar de nou que, com passa a altres països, aquí s’estiguin aplicant retallades i va criticar l’oposició per voler mostrar “el Govern com a enemic de l’Estat del Benestar”. “No només no retallem sinó que ampliem prestacions”, va afegir.
Per poder posar en marxa accions en l’àmbit social és necessari continuar, segons va assenyalar Martí, amb una política pressupostària “rigorosa” que està donant els seus fruits. Així, “per primer cop des del 1997 hem assolit un resultat de gestió positiu” i, al mateix temps, s’ha posat fre “a la perillosa dinàmica” que estava seguint l’endeutament públic, que havia passat del 12% al 35% del Producte Interior Brut (PIB). El cap de Govern es va mostrar especialment satisfet que el finançament procedent del sector financer s’hagi rebaixat fins al 50%, però va dir que no ho està amb el fet que “l’aixeta del crèdit no s’ha obert tot el que s’hauria d’obrir i la major liquiditat del sistema no ha arribat a la gent”. Les millores s’han constatat també en altres àmbits com el de la Justícia, on “en els darrers dos o tres anys s’ha fet més feina que en les dues dècades anteriors”, o les actuacions policials.
Martí va fer diverses referències en el seu discurs a les relacions internacionals. Pel que fa a la negociació amb la Unió Europea (UE), que s’ha d’iniciar en els propers mesos, va voler deixar clar que es conservarà l’acord d’unió duanera del 1990. “El que volem és una associació que doni resultats equiparables als de l’Espai Econòmic Europeu”, va puntualitzar. L’objectiu, segons va dir, és “l’accés total de les nostres empreses al mercat europeu i la participació d’Andorra en els fons europeus”. Per a Martí, “l’aproximació a la UE està plena d’incerteses. En canvi, l’aïllament no. L’aïllament i l’immobilisme no són incerts: si no ens movem, si no canvien, tenim el fracàs assegurat”. El camí  d’Andorra passa també per l’acceptació d’un estàndard comú d’intercanvi d’informació fiscal automàtica i un nou acord sobre la fiscalitat de l’estalvi.

 

Partida per a la formació dels empleats públics

“És una necessitat que s’hauria d’haver adoptat fa anys i que esdevé inajornable davant de tots els canvis que viu el país”.


Noves lleis en l’àmbit de la Justícia

“Durant les properes setmanes entraran a tràmit parlamentari els projectes de llei de les professions d’advocat i procurador”.


Desplegament de l’administració electrònica

“Ara tenim els instruments i començarem a desplegar l’administració electrònica a finals d’aquest any”.

 

Combinació de reformes amb projectes concrets

“Tenim la voluntat de procedir a la remodelació integral dels edificis d’Andorra Telecom i de l’antiga caserna de bombers”.


Reunió urgent al juliol amb les entitats bancàries

“L’aixeta del crèdit no s’ha obert tot el que s’hauria d’obrir i la major liquiditat del sistema no ha arribat a la gent”.


Aposta per donar un ús a l’hotel Rosaleda d’Encamp

“El Govern està estudiant traslladar a l’hotel Rosaleda els serveis de Ministeri de Cultura”.

 

Els dos grups de l’oposició reiteren que el Govern no té un full de ruta

El cap de Govern, Antoni Martí, es va referir en diferents ocasions en el seu discurs al full de ruta que estan seguint, però el cert és que els grups de l’oposició continuen insistint que l’executiu no en té. El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va opinar després de la intervenció de Martí davant del Consell General que “no hi ha full de ruta” perquè l’únic que s’està fent és continuar les accions engegades pel Govern socialdemòcrata en àmbits com l’aproximació a la Unió Europea (UE) o la transparència en matèria financera. “No he sentit parlar de l’acord monetari contra el qual alguns van fer campanya, i sí que alguns ens hauríem convertit a l’obertura econòmica”, va dir Bartumeu. El líder de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va retreure a Martí un “optimisme exagerat” pel que fa a la recuperació econòmica. “Nosaltres tenim unes altres dades i dissortadament això no va”, va puntualitzar. Es va tractar, segons Bartumeu, d’un discurs “d’inici de campanya evident, oblidant o passant de puntetes sobre el que s’havia promès el 2011”. A més, Bartumeu va anunciar que avui ajudarà a reorientar el “retrovisor” utilitzat per Martí, de la intervenció del qual, segons va dir, es dedueix “un passat en què ell estaria immaculat”.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va insistir també en la manca de full de ruta. “El Govern està fent des del primer dia una sèrie d’anuncis i encara estem esperant que s’implementin les reformes”, va assenyalar el conseller del PS. Segons Rios, “en cap moment hem vist un full de ruta clar en què s’expliqués de manera ordenada quins són els passos que ha de fer Andorra per transformar-se. Hem vist un batibull d’idees i una improvisació constant”. Rios va qualificar el discurs de Martí de “decebedor”, entre altres coses perquè “hem vist un cap de Govern més preocupat per una reelecció que per acabar tota la feina que té pendent”. Per al president del grup socialdemòcrata, no tan sols no s’han fet les grans reformes pendents, sinó que algunes d’elles es traspassen ja a la propera legislatura, com per exemple la relativa a la funció pública. “És un cap de Govern que abaixa els braços”, va opinar. D’altra banda, Rios va lamentar que Martí no dediqués “ni un minut a parlar de drets i llibertats de les persones, fet que dóna a entendre que no té en compte totes les demandes que està fent la societat andorrana”.  El president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, va qualificar de “realista” el discurs de Martí, amb referències tant a la feina feta com a la que queda pendent per a la propera legislatura. “S’ha fet un esforç per desmarcar-se de les polítiques de l’oposició i de les seves votacions els últims tres anys”, va afegir.