Diari digital d'Andorra Bondia
Martí manté que cal “una reflexió” sobre la proposta de la UE pel tabac
Martí manté que cal “una reflexió” sobre la proposta de la UE pel tabac

Martí manté que cal “una reflexió” sobre la proposta de la UE pel tabac


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La proposta que la Unió Europea ha posat damunt la taula sobre el tabac, que passaria per mantenir el règim actual durant un període transitori de deu anys per tornar a analitzar després l’impacte sobre el PIB i sobre els ingressos de l’Estat, “no és satisfactòria” tot i que “cal analitzar-la”.
Així ho va afirmar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, després de la tercera reunió amb els agents socials i econòmics sobre l’acord d’associació amb Europa, un acord que, “més enllà del tabac o del comerç cal analitzar-lo d’una forma global”.
I és que per Martí, que va destacar que el perill pel sector del tabac del país “està a la Jonquera” tot i trobar-se “en règim d’unió duanera”, va recordar que l’acord d’associació amb la UE ha de ser també una oportunitat per al creixement dels sectors serveis i financer així com per al desenvolupament de nous sectors no presents al país o per resoldre la qüestió dels estudiants on hi ha casos que no “poden participar en determinats programes Erasmus pel sol fet de ser andorrans”.
Així mateix, el cap de Govern va incidir que també cal reflexionar i analitzar els capítols de l’1 al 23 i “mirar pèrdues i guanys de si es mantenen fora o dins el règim d’unió duanera”.
D’altra banda, Martí va reiterar la seva “predisposició” a buscar “totes les fórmules que siguin necessàries” per aconseguir la participació de totes les forces polítiques, i un diàleg més clar amb tots els actors concernits ja sigui en el pacte d’Estat o amb qualsevol altra forma que “tothom s’hi pugui trobar còmode”. 
I és que pel cap de Govern,  que va insistir també en la necessitat de fer “pedagogia en positiu” i va reiterar que “o hi ha un bon acord o no hi haurà acord”, aquesta unió és clau per donar continuïtat a unes negociacions que “segurament transcendiran aquesta legislatura”.
La reunió va comptar també amb la participació del president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, del conseller general de DA i president de la comissió legislativa de Política Exterior, Carles Enseñat, i de Pere López,  conseller general del PS i president del grup mixt.
Precisament, López va incidir també en la línia que “cal molta pedagogia tant de cara a la ciutadania com als agents socials i econòmics”. López, que va considerar lògica la preocupació d’alguns sectors per qüestions com el tabac i les franquícies comercials, va admetre que en el cas del tabac “sembla inevitable anar cap a una transitorietat” tot i que es va mostrar confiat en què es puguin mantenir les franquícies ja que ara com ara no hi ha elements que facin pensar que no pugui ser així.
En aquesta línia, pel conseller del PS, la proposta d’un període transitori de deu anys en el cas del tabac, a comptar de la fi de la negociació pel que el país pot disposar de 14 o 15 anys per desenvolupar una economia de serveis, i el manteniment de les franquícies seria “acceptable”.
Des de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, va insistir que el país no pot quedar al marge de la UE i en la necessitat d’aconseguir “l’acord més avantatjós possible pels treballadors d’Andorra”. Així, el secretari general de l’USdA va destacar que “sempre que s’adopti el cabal de drets socials i laborals per nosaltres seria un bon acord”.

Antoni Martí
acord d'associació
ue
agents socials i econòmics
europa
tabac
règim d'unió duanera

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte