L’epidèmia de Covid-19 al país es troba en “un moment d’afebliment”, segons ha assegurat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha remarcat que això confirma que “les mesures estan donant resultat”.

I és que malgrat que després de cinc dies hi ha hagut un nou ingrés d’un pacient a la unitat de cures intensives, el ministre ha remarcat que tant la disminució de la pressió sobre el sistema sanitari, i en especial de l’UCI, com l’evolució de les corbes epidemiològiques evidencient que “estem en un moment d’afebliment de l’epidèmia”. Per això, Martínez Benazet ha insistit en que cal continuar així ja que “segurament tindrem l’horitzó més proper de començar a fer alguna oberura”.

Amb tot, i malgrat el missatge d’optimisme del ministre, el titular de Salut ha confirmat una defunció més per coronavirus, que eleva el nombre total de morts per aquesta epidèmia a 26. Concretament, ha detallat Martínez Benazet, es tracta d’una dona de 89 anys que va morir el dimarts passar al seu domicili i que les analítiques posteriors han confirmat que tenia la malaltia.

Així, pel que fa a la situació de l'epidèmia, i després dels darrers resultats de les proves que han arribat, els casos diagnosticats de coronavirus ascendeixen ja a 601, mentre d'actius n'hi ha 504 tenint en compte les 26 defuncions i que ja hi ha 71 persones curades. Entre els casos actius hi ha 82 professionals sanitaris i 17 integrants dels cossos especials, mentre que l’acumulat d’altes hospitalàries és ja de 61.

Precisament, amb relació a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el ministre de Salut ha detallat que hi ha 40 malalts amb Covid-19, 7 menys que ahir, 16 dels quals a la unitat de cures intensives, i els 24 restants a planta en presentar quadres menys greus.

Quant a la situació a l’UCI, Martínez Benazet, que ha lamentat el nou ingrés que hi ha hagut en les darrers hores, ha precisat que hi ha 13 pacients intubats i amb ventilació mecànica i 3 que, un dels quals perquè no l’ha necessitat i els altres perquè han estat ja extubats.

Al centre sociosanitari El Cedre hi ha 48 residents malalts, 19 dels quals procedents del centre escaldenc Salita, i 9 persones convalescents a l’espera de confirmar una segona PCR negativa per ser donats d’alta definitivament.

D’altra banda, el titular de Salut ha volgut agrair públicament a la família Guirao i Burlakova la donació d’un ventilador, que se suma als quatre que van arribar ahir, i als cinc que ho han de fer properament.

En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha remarcat que es disposarà gairebé d’una quarantena d’equips de ventilació, fet que dona una ràtio de ventilador per habitant “impensable”, ha destacat que encara que, si com “espera”, no s’han d’arribar a utilitzar si serviran per substituir alguns equips “més vells que estaven en reserva” i que es van tornar a habilitar davant l’epidèmia de Covid-19.

Així mateix, i interpel·lat en relació a la ràtio de letalitat de la malaltia al país, que se situaria al voltant del 4,3%, el ministre, que ha remarcat que es tracta d’una xifra similar a la de països com Irlanda, Suïssa o Dinamarca, ha advertit que hi ha diferents factors que hi poden influir com poden ser la base poblacional diagnosticada, que si se’n té més ajudar a fer baixar la ràtio, o el col·lapse del sistema sanitari, que en aquest cas amb tota probabilitat la faria pujar i que no s’ha donat a Andorra.

A més a més, el ministre, que ha destacat que ha Suècia la ràtio de letalitat és del 8,5% mentre a Itàlia i a Anglaterra supera el 12%, s’ha mostrat convençut que l’aposta que s’ha fet per extendre el tractament amb hidroxicloroquina i azitromicina més enllà dels malalts més greus també “ens ha ajudat a que la letalitat hagi estat menor”. Amb tot, Martínez Benazet ha advertit que “encara és aviat” per poder fer comparatives vàlides entre els diferents Estats.