Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, i la fins avui ministra de Turisme, Verònica Canals, han comparegut junts.
El cap de Govern, Xavier Espot, i la fins avui ministra de Turisme, Verònica Canals, han comparegut junts.

Marxa Canals, entra Marín


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

Remodelació al Govern Espot. La ministra de Turisme, Verònica Canals, ha anunciat aquest dijous que deixa el seu lloc per motius “estrictament personals i familiars” i la decisió ha comportat un ball de canvis que afecta tres ministeris més (Ordenament Territorial, Afers Socials, Habitatge i Joventut i Funció Pública i Simplificació de l’Administració) i portarà, a principis de juliol, l’entrada d’una nova ministra a l’Executiu: l’ex-cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín.

Espot ha donat explicacions en una compareixença d’urgència al costat de Canals per deixar “palès i clar que la decisió ha estat adoptada de comú acord i en cap cas es tracta d’un cessament unilateral perquè estigui insatisfet de la seva tasca o perquè hagi tingut una mala actuació”. En aquest sentit ha destacat que la liberal “ha estat una bona companya de feina i una excel·lent ministra”, i ha remarcat que “ha fet una feinada ingent en unes circumstàncies difícils per al sector turístic”, molt castigat per la crisi sanitària. Igualment, ha posat en valor el fet que deixarà el ministeri “perfectament ordenat i professionalitzat”, així com la tasca feta per diversificar l’oferta turística.

Canals, per la seva banda, ha assegurat que “no és una decisió fàcil”, i que ha estat “llargament meditada i molt madurada”. Si l’ha pres ara, ha dit, és perquè ha completat els projectes que hi havia començats per a la temporada d’estiu per tal de reactivar el sector. La fins avui titular de Turisme ha fet balanç de la feina feta i ha admès que la realització dels protocols sanitaris de l’estiu passat va suposar “un desgast considerable”. A parer seu, “canviar i abandonar el vaixell no posa en perill el meu successor, perquè el full de ruta està preestablert”. També ha anunciat que deixava “molt avançat i preparat” el projecte de creació del recinte multifuncional.

La sortida de Canals ha obligat el cap de Govern a “una remodelació del gabinet ministerial”, si bé ha assegurat que la marxa serà “pausada i ordenada”. D’entrada, el fins ara ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, es farà càrrec de la cartera de Turisme i hi incorporarà també part de l’anterior ministeri, concretament Telecomunicacions. Una “unificació que té molt sentit”, segons Espot, perquè hi ha molts projectes en què els dos àmbits aniran de la mà.

D’altra banda, Victor Filloy deixa Afers Socials, Habitatge i Joventut i serà el nou titular d’Ordenament Territorial i Habitatge. El cap de Govern ha defensat que conservi part de la seva anterior cartera perquè “ha fet una excel·lent tasca i encara li queden per culminar projectes importants, com ara l’Institut Nacional d’Habitatge. Té molt sentit que Ordenament Territorial i Habitatge vagin de la mà perquè més enllà de les polítiques socials, és moment de donar un impuls molt significatiu a la construcció d’habitatges a preu assequible”.

La vacant a Afers Socials i Joventut l’omplirà Judith Pallarés, que liderarà el ministeri rebatejat com a Afers Socials, Igualtat i Joventut. “Té sentit que Igualtat retorni al ministeri d’Afers Socials un cop entrat a tràmit parlamentari el projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes”, ha exposat Espot.

I per últim, el ministeri de Funció Pública i Simplificació de l’Administració passarà a denominar-se d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana i el liderarà l’excònsol d’Escaldes, Trini Marín. El cap de Govern ha destacat el seu pas pel Comú, com a consellera d’Afers Socials, així com a cònsol, i ha assenyalat “l’experiència dilatada en la gestió pública i en qüestions que afecten els comuns”. La incorporació de Marín, però, no serà immediata, sinó que es produirà “a principis de juliol” per poder fer un traspàs ordenat de les seves responsabilitats en el lloc que ocupa actualment a la CASS. Mentrestant, les seves tasques seran assumides per Espot i Pallarés.

Secretari d’Estat
Espot també s'ha referit a la situació del fins ara secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons. Amb la partició de l’àrea en dos ministeris diferents, la secretaria d’Estat queda dissolta “i no està decidida” la seva situació en el marc de l’Executiu. Ell mateix ha traslladat a Espot que no tenia massa sentit mantenir el lloc, però el cap de Govern ha deixat clar que “vull seguir comptant amb la seva col·laboració”. Caldrà veure de quina manera.

El líder de l’Executiu de coalició ha assegurat que “d’aquesta remodelació el Govern en sortirà reforçat”, i ha defugit polèmiques per les quotes que assumeix cada partit a nivell ministerial, defensant la “cohesió” que ha portat, simplement,  a trobar per a cada ministeri “la millor persona disponible independentment de la seva afiliació o origen polític”. Igualment ha defensat la continuïtat de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, assegurant que “la política exterior està en bones mans” i valorant-ne, justament, el “tarannà discret i pausat”. “Sempre és prudent i a vegades pot donar la sensació que no és el perfil idoni. Però ho és”, ha afirmat, garantint que té una àmplia xarxa de contactes i grans coneixements diplomàtics.

L’A destaca la “feina enorme” tot i les dificultats

Liberals d’Andorra ha agraït la “tasca i dedicació” de Verònica Canals al capdavant del ministeri de Turisme. Des de la formació han destacat que ha fet una “feina enorme encapçalant una cartera indispensable per a l’economia del país”. També ha destacat que hagi liderat el sector “en un context d’extrema dificultat” i que hagi assentat les bases per a una ràpida recuperació dels mercats turístics. Igualment fan referència a la resta de canvis que afecten ministres liberals assenyalant la tasca feta per Víctor Filloy “en un ministeri clau per al benestar de la nostra societat”, i la capacitat de Judith Pallarés per assolir els objectius marcats de “pacificar la relació del Govern amb els treballadors públics i tancar la reforma de l’Administració”.

 

Govern
Verònica Canals
Trini Marin

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte