Una de les prioritats centrals d’aquesta legislatura és el reforç de la participació social en la presa de decisions relacionades amb la salut. Així ho ha expressat la ministra de Salut, Helena Mas, en el marc de l’11a Reunió d’alt nivell de la iniciativa de petits estats, organitzada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) Europa aquesta setmana a Eslovènia, en la qual ha participat telemàticament.
Un exemple de participació social en l’àmbit de la salut és, segons Mas, la signatura el passat mes de juliol del 2024, del Pacte nacional per la qualitat, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari, per part de 41 representants de partits polítics, grups parlamentaris, institucions públiques, col·legis professionals, associacions de pacients i altres actors rellevants.
“Amb aquesta iniciativa, el Govern reafirma el seu compromís per integrar la participació social en l’elaboració de polítiques i lleis públiques, tot garantint un paper actiu i sostingut de la ciutadania en l’àmbit sanitari”, ha assegurat Helena Mas. Aquest compromís s’emmarca dins de la resolució de l’Assemblea Mundial de la Salut sobre la participació social, ha recordat la titular de Salut.
“A més, el pacte és també una aposta per la transparència, la representació inclusiva i la construcció col·lectiva d’un sistema sanitari resilient, equitatiu i sostenible, preparat per afrontar els reptes presents i futurs, amb solidaritat, innovació i responsabilitat compartida”, ha afegit Mas.
També, en el marc d’aquesta trobada, el referent de l’OMS al ministeri de Salut, Jesús Galindo, ha participat en una taula debat sobre la innovació i la digitalització, durant la qual ha destacat les eines que s’han desenvolupat en aquest àmbit al Principat, com la història clínica compartida, l’aplicació Andorra Salut o la posada en marxa del xat de suport emocional i del telèfon 177 d’atenció de les conductes suïcides, segons informen des del Govern.
L’onzena Reunió d’alt nivell de la iniciativa de petits estats es tracta d’una trobada estratègica organitzada per l’OMS Europa i on participen els ministres de salut i alts representants dels petits estats europeus (amb menys de dos milions d’habitants) per discutir reptes i prioritats compartides en l’àmbit sanitari.