Diari digital d'Andorra Bondia
El síndic general, Vicenç Mateu, en un moment del seu discurs a l’Assemblea de la Unió Interparlamentària.
El síndic general, Vicenç Mateu, en un moment del seu discurs a l’Assemblea de la Unió Interparlamentària.

Mateu manté que encara hi ha una “certa por social” de la immigració


Escrit per: 
M.S. / Foto: Consell General

Malgrat que el 65% dels andorrans considera que la immigració és positiva per al país i l’absència de cap partit ni moviment populista de l’extrema dreta i d’un discurs d’odi contra els estrangers, al Principat encara s’hi pot trobar “una certa por social a la immigració”. Així ho va assegurar el síndic general, Vicenç Mateu, en la seva intervenció en la 138a Assemblea de la Unió Interparlamentària, que finalitza avui a Ginebra (Suïssa), on participen també els consellers generals Joan Carles Camp (UL-ILM) i Gerard Alís (PS).
Mateu, que va recordar la tradició acollidora d’Andorra i que el 54% de la població no és nacional, va atribuir aquesta “certa por social” existent a “l’erosió que pot provocar, en termes d’identitat, valors i tradicions, el fet que alguns creuen que hi ha una sobreexplotació de l’Estat del benestar i perquè hi ha un temor al fet que un nouvingut pugui interrompre l’alt nivell de seguretat al país”. En aquest sentit, el síndic va remarcar que aquesta por es deu principalment “als atacs terroristes perpetrats pel terrorisme internacional falsament associats amb la immigració”.
Per tot plegat, Mateu va incidir en la importància de treballar de forma intensa per tal de poder disposar de dades objectives que permetin “trencar els mites, superar les reticències, lluitar contra els rumors i derrotar els estereotips sobre la immigració”. Així, va incidir en la “importància” de “desenvolupar i implementar plans d’integració per evitar tensions internes i recordar els beneficis de les societats diverses i plurals, en què es comparteixen valors compartits de convivència”.
No obstant aquests advertiments, el síndic va destacar que al Principat “les coses han estat més fàcils que en altres països”, principalment pel fet que bona part de la immigració procedeix de països veïns “amb costums, llengües i religions comuns o similars”.
Així, Mateu va explicar als parlamentaris presents en la 138a Assemblea de la UIP, que va centrar el debat en les mesures amb relació als drets i la protecció dels migrants i refugiats, que al Principat els problemes de racisme o discriminació “són molt poc freqüents”, tot i que va assegurar ser conscients que aquesta situació podria canviar ja que “hi ha prejudicis que, en una situació econòmica agreujada, podrien conduir a accions o actituds que ningú no desitgi”.
El síndic, que va fer un repàs a la legislació en matèria d’immigració i va explicar el sistema de quotes i els mecanismes d’integració dels nouvinguts, va fer una crida a “continuar treballant” per mirar d’“evitar actituds de discriminació per motius d’origen ètnic, racional o nacional”, unes actituds que podrien donar-se per “la influència que els discursos extremistes populistes, que estan en augment a Europa, poden tenir al nostre país”.
D’altra banda, pel que fa a la migració en un sentit més ampli, i deixant clar “que no és un dels reptes més importants” per Andorra ja que el país no és “ni d’origen ni de pas o destinació dels actuals fluxos migratoris”, el síndic va explicar la recent aprovació per part del Consell General de la Llei de protecció temporal i transitòria per motius humanitaris, així com les aportacions voluntàries que Andorra ha fet a diversos programes de refugiats. Mateu va finalitzar el discurs apel·lant a la responsabilitat dels polítics, recordant que cal tenir present que qualsevol discurs sobre la immigració té repercussions d’una manera o altra.

mateu
certa por social
immigració
manté

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte