Fins a 910 empreses i autònoms ja han sol·licitat a Treball poder acollir-se a la suspensió temporal dels contractes de treball (STCT) o a la reducció de la jornada laboral (RJL), figures previstes en la segona Llei de mesures urgents per fer front a la situació d’emergència sanitària causada per la Covid-19. 
Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que va precisar que aquestes 910 empreses compten amb 10.545 assalariats, dels quals fins a 8.118 estarien afectats o bé per la suspensió temporal del contracte de treball o per una reducció de la jornada laboral. En aquest sentit, Jover, que va destacar que de mitjana les empreses recorren a aquestes mesures per a un 77% de la plantilla i mantenen les mateixes condicions per al 23% restant, va precisar que 6.477 treballadors estarien afectats per la STCT, mentre que  1.641 haurien vist reduïda la seva jornada laboral.
D’altra banda, i després dels dubtes amb relació a les prestacions a les quals es poden acollir els treballadors per compte propi, el ministre va explicar que des de l’executiu s’està treballant en l’elaboració d’un reglament per “clarificar” les ajudes a les quals es poden acollir els autònoms. En aquesta línia, el ministre, que va insistir que la idea és que les mesures recollides en la primera llei, suspensió o reducció de la cotització, puguin ser complementàries amb la prestació de 1.083 euros que preveu la segona llei de mesures. D’aquesta manera, va continuar el ministre, els treballadors per compte propi que han vist aturada la seva activitat podran beneficiar-se de l’ajuda per als autònoms prevista a la llei, així com també de la suspensió de la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Aquells que hagin pogut continuar l’activitat però l’hagin vist reduïda de forma considerable podran acollir-se a la prestació i reduir la seva cotització a la CASS al barem del salari mínim.
D’altra banda, Jover va destacar que des d’Afers Exteriors es continua treballant amb les autoritats argentines, sobretot amb el consolat a Barcelona, per poder repatriar els temporers que encara són al país.

Comitè per a la reobertura dels centres escolars

El Govern ha creat un comitè interministerial d’experts, amb presència de tècnics d’Educació, Salut i Funció Pública, per determinar els requisits que s’haurien de complir per a la reobertura dels centres escolars per “garantir la seguretat i la salut dels alumnes”, i també dels adults que hi treballen, segons va anunciar el mi-nistre portaveu, Eric Jover, que va destacar que aquest treball s’avança tot i que no hi ha encara una data prevista perquè les escoles tornin a l’activitat. També va informar que Educació i Ensenyament Superior ha decidit mantenir els preus dels carnets de transport escolar i de bus lliure de cara al curs vinent. Així, en el cas del transport escolar, el cost d’un viatge al dia es manté en els 107 euros i si se’n fan dos serà de 215 euros, el mateix cost del carnet de bus lliure per a tot el curs. Les sol·licituds es podran fer la setmana vinent de forma telemàtica.