Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença davant la comissió de Sanitat, aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença davant la comissió de Sanitat, aquesta tarda.

Més restriccions en les festes majors pel repunt de casos de Covid-19


Escrit per: 
M. P. A. / M. P. / Foto: Facundo Santana

“Segurament haurem de retrocedir per donar més seguretat a aquests actes”. Així ho va manifestar aquata tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, amb relació als protocols per a les festes majors. Ho ha fet en el marc de la comissió legislativa de Sanitat d’ahir a la tarda. Segons ha assenyalat, a hores d’ara s’estan acabant d’enllestir aquests nous protocols que està elaborant el comitè científic i tècnic i que seran “molt ajustats”. Serà demà mateix quan es tractarà el tema al consell de ministres i s’anunciaran quines seran aquestes noves restriccions, ha explicat. També per a l’Andorra Mountain Music s’establiran noves mesures. Pel que fa a la situació d’incompliment dels protocols antiCovid per part dels assistents al concert de dissabte del Roser d’Ordino, el ministre ha insistit que la comissió de festes  va actuar de manera “impecable” aturant l’actuació davant dels incompliments i de l’aglomeració de gent que volia saltar les tanques que perimetraven la plaça Major. 

I és que “segur que hi va haver transmissió del virus a Ordino”, ha assenyalat Martínez Benazet, i precisament ara la situació sanitària es torna a complicar pel que fa a la població més jove. En concret, la franja dels 16 als 29 anys és la que presenta un repunt de contagis més important, no només perquè són els que interaccionen més, sinó perquè “són els darrers que estem vacunant”, ha fet notar. També han augmentat una mica els casos detectats en la franja dels 30 als 44, mentre que hi ha molts pocs casos per sota dels 15 anys. Per tant, el rebrot actual “està lligat a unes franges d’edat determinades”, ha assegurar, però no s’ha produït en una festa o activitat concreta, ha matisat, “és generalitzat”.

La incidència puja
Segons les dades que ha aportat Martínez Benazet la incidència acumulada en els darrers 14 dies se situa en 1,51, un registre que no es donava des de principis de juny. Així, els casos actius de coronavirus continuen augmentant i avui se n'han notificat 112, sis més respecte ahir. Pel que fa als casos nous, en les darreres hores han estat nou, amb la qual cosa el total s’eleva a 13.991. Les altes sumen 13.752. 

De tota manera, el ministre ha assenyalat que l’adhesió a la campanya de vacunació dels joves és molt elevada, i és per això que s'ha mostrat optimista de cara a controlar aquest repunt. En aquest sentit ha explicat que des d'ahir ja s’estan administrant segones dosis als joves d’entre 16 i 30 anys. Amb l’arribada de la variant delta, ha dit, “la situació seria catastròfica si no hi hagués vacunes”. Justament en relació amb les vacunes, Martínez Benazet ha indicat que ja s’han administrat 70.887 dosis, 43.009 de les quals són primeres dosis i 27.878, segones. També ha anunciat que a partir de dijous es començarà a vacunar amb primeres dosis d’AstraZeneca, l’arribada de les quals “és imminent”.  

Els comuns es posicionen
Davant la situació viscuda al Roser d’Ordino, el Comú de la Massana ha decidit avui suspendre els concerts nocturns del Roser, que se celebra aquest cap de setmana, i de la festa major d’Anyós, vista la situació epidemiològica i la dificultat de gestionar la gran afluència de públic. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Guillem Forné, ha afirmat que “s’ha optat per ser part de la solució i no del problema”. A més ha aprofitat l’ocasió per agrair la predisposició, la feina i “la responsabilitat admirable” de la comissió de festes. I tot i que creu que haurien dut a terme tots els actes, ara anul·lats, amb la major serietat, respecte i compromís amb les mesures sanitàries, “hem de tenir en compte que l’afluència és molt difícil de controlar”, ha conclòs.

Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha explicat que en principi els actes nocturns de la festa major seran fins a les dotze de la nit “però res no està tancat perquè ens cenyirem al que digui Salut”. I si els comuniquen que han d’acabar abans “això farem”. Segons Majoral, és una decisió presa des de fa mesos, quan  es va començar a programar la festa major “sota el criteri de prudència” i que no ve donada pel que ha passat a Ordino. 

També el Comú d’Andorra la Vella ja treballava perquè l’hora d’acabar els actes de nit fos “relativament d’hora”, abans del que ha passat a Ordino. Així, fonts comunals han explicat que el Comú sempre ha treballat amb protocols sanitaris que van canviant segons la situació. De fet, ja s’han entregat els de la festa major a Salut i estan pendents de la seva validació però condicionats als canvis que hi pugui haver. Des del Comú també es treballa amb la possibilitat de  poder fer concerts en diferents espais i no concentrar-ho tot en una sola ubicació.

Des d’Escaldes-Engordany,  el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, ha dit que estan a l’espera del que decideixi Salut. Fins ara treballaven tenint en compte el que van fer l’any passat, amb una previsió menys optimista, i “el que ha passat a Ordino ens ha fet reflexionar” i “no podem mirar cap a un altre costat”, va afegir. De moment no han anul·lat res, però estan disposats a canviar horaris. 

Pel que fa a Canillo, el cònsol major, Francesc Camp, ha explicat que abans que passés res a Ordino, ja van preveure mesures de distanciament i de seguretat per evitar els contagis. En aquest cas, el ball del dissabte a la nit és el moment “més crític” perquè és el que porta més jovent de les altres parròquies. Per això, han previst un canvi de lloc i en comptes de fer el ball a la plaça Carlemany, on es fa difícil controlar l’accés, el traslladaran al pàrquing de la urbanització dels Refugis que permet un fàcil control d’entrada en tenir només un únic accés. També hi haurà un reforç amb vigilants de seguretat. Pel que fa als horaris, havien previst fins a la una de la nit, però tenen sobre la taula la possibilitat d’acabar a les dotze, sempre pendents, però, del que avui decideixi Salut. 

restriccions
Festes majors
repunt
casos
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Si a Ordino han sobrepassat les distancias, també era d preveure,perq intentar fer un concert en una placa tan petita, sàpiguen q atrauria jovent,tenin un gran pàrquing, abans s'havia utilitzat,han fallat a organització!!!
No perdem la calma. La revetlla i el roser han sortit de mare, pero si mantenim la responsabilitat tot anirà bé.
Si us plau, vacuneu-nos ja i deixeu-nos en pau!
Jo trobo que com sempre s'està aplicant un principi de prudència i hem sembla super bé que facin el possible per evitar un ensurt major...bravo!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte