Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir per fer el punt a la situació de l’epidèmia.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir per fer el punt a la situació de l’epidèmia.

Mig país tancat


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El 49% de les 9.456 activitats econòmiques del país, és a dir 4.662, estaran totalment tancades a partir d’avui i per un període inicial de vuit dies, un 33%, 3.091, oferiran només serveis de guàrdia i únicament el 18%, 1.703, les considerades serveis essencials, restaran obertes, tot i que algunes d’elles també només amb serveis mínims. 

Així ho va destacar ahir el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que va voler posar xifres als efectes del nou decret de mesures excepcionals per fer front a la crisi del coronavirus acordat per l’executiu, i que, com va comentar el ministre, suposa un “pas més en la restricció de la mobilitat” en la necessitat de “preservar el personal sanitari”. Per aquest motiu, va remarcar Jover, “el sector de la construcció i les empreses relacionades, a més de negocis vinculats a la fabricació, es mantindran tancades pel risc que tenen els seus empleats de patir un accident”.

 Amb relació al comerç, i malgrat que fins ara el que no era d’alimentació tot i estar tancat podia fer tasques internes, Jover va indicar que el nou decret prohibeix també que els treballadors facin feina a l’interior dels centres tot i que no obrin al públic. Sí que podran mantenir l’activitat els establiments que venguin productes de primera necessitat –alimentació i farmàcies–, les benzineres i els bancs que operaran amb serveis mínims. També podran mantenir l’activitat electricistes i tallers mecànics, si bé només per a urgències i aquelles avaries importants.

Quant a l’Administració general, Jover, que va informar de l’obertura d’un expedient sancionador a una benzinera per vendre productes de tabac i alcohol a persones no residents al país, va avançar que Tràmits funcionarà entre les vuit del matí i les dues del migdia en horari intensiu, horari que s’ha agafat per a tota l’Administració, i sempre sota demanda de cita prèvia.

En el cas de la policia, que tancarà els despatxos parroquials, es mantindrà l’atenció telefònica les 24 hores del dia així com l’atenció presencial al despatx central i al del Pas de la Casa per a aquells casos en què es requereixi l’actuació policial urgent. Per a aquells actes administratius, l’atenció serà de vuit del matí a dues del migdia.

Així mateix, i veient el descens de viatgers, Jover va anunciar també una reducció de les freqüències dels autobusos. Així, des d’avui el Bus Exprés, la línia circular, l’L2 i l’L6 passaran cada trenta minuts i l’L1, l’L4 i l’L5, cada hora.

D’altra banda, i malgrat la demanda dels agents econòmics per tal que la línia de crèdits tous que l’executiu està negociant amb Andorra Banking per mirar de minimitzar l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus siguin a interès zero, Jover va avançar que aquest crèdits tindran “un interès de tipus gairebé residual” que se situarà entorn del 0,25%.

Aquesta és una de les iniciatives que ha de recollir la llei òmnibus de mesures urgents que està treballant l’executiu i que, com va explicar Jover, vol mirar de consensuar amb els grups parlamentaris abans d’entrar-la a tràmit per la via d’extrema urgència. En aquest sentit, el ministre, que va agrair la “bona predisposició” mostrada per tots els grups, no va concretar massa detalls del text tot i que sí que va avançar que es treballa, a part de la línia de crèdits tous, en aspectes com ara canviar calendaris impositius o ajornar el pagament d’alguna figura impositiva.

Així mateix, Jover, que interpel·lat sobre aquesta possibilitat va negar que es pensi a recórrer al Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), va deixar clar que les rebaixes o carències que es puguin aplicar en lloguers, préstecs o hipoteques afectaran únicament les activitats econòmiques i empresarials i no a particulars. En aquesta línia, el ministre va recordar que “el paquet de mesures que s’està treballant és per ajudar els empresaris que puguin pagar el 100% dels salaris dels seus treballadors”.

Precisament, i amb relació a la petició que, segons ha anunciat, avui li farà arribar la Unió Sindical d’Andorra (USdA) demanant que, amb caràcter retroactiu, no es pugui acomiadar ningú els pròxims dos mesos, Jover va assegurar que “no li consta” si hi ha hagut acomiadament puntuals aquests dies, i es va mostrar convençut que aquesta “no és una pràctica generalitzada”.

El titular de Finances, que va avançar que la llei òmnibus “inclourà mesures perquè l’aturada judicial no posi en perill terminis que puguin prescriure”, va defensar la capacitat de l’Estat per fer front a les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus. Així, va recordar que se suprimiran aquelles inversions previstes que no siguin prioritàries per tal d’alleugerir la despesa, s’activarà també el compte de compensació que preveu la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, on hi ha “més de dos milions d’euros”, a la vegada que també s’està negociant amb Andorran Banking l’ampliació d’una pòlissa de crèdit en 50 milions d’euros.

Finalment, el ministre va informar que el telèfon 188 ha rebut ja més de 4.500 trucades des de la seva posada en marxa. Entre les últimes consultes, les de moltes persones preocupades pels efectes que pot tenir per al Principat les restriccions de mobilitat imposades als països veïns, de temporers i de persones oferint-se com a voluntàries per mirar d’ajudar en el que calgui.

Pel que fa als temporers, el ministre va explicar que s’està en contacte amb les autoritats dels països d’origen per veure com se’ls pot ajudar i atendre cada situació i casuística particular. Quant als voluntaris, Jover, que va agrair el gest, va recordar que “és necessari canalitzar-ho de la manera més ordenada possible” amb la finalitat d’evitar que “la generositat es pugui convertir en un element de contagi”, i va insistir que cal posar-se en contacte amb el registre de voluntaris de Joventut (joventut_voluntariat@govern.ad).

Amb relació a les ajudes per assegurar que tots els escolars tingui accés a les eines pedagògiques en línia que ofereixen els centres per poder mantenir una certa activitat lectiva, Jover va explicar que s’han rebut 27 sol·licituds, dues per garantir la connectivitat del domicili, disset per poder disposar de tauletes i vuit per a les dues coses.

 

mig
país
tancat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte