Diari digital d'Andorra Bondia

Modificar les lleis de transferències i competències, els objectius del mandat


Escrit per: 
Redacció / Foto: M. T.

Les reunions de cònsols es van reprendre ahir amb una primera presa de contacte dels nous màxims responsables de les set corporacions a Canillo.

Segons van explicar el cònsol major de la parròquia amfitriona, Josep Mandicó, i el d’Encamp, Jordi Mas, aquesta primera trobada va servir per fixar la modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències i de la Llei qualificada de transferències als comuns com a principals objectius d’aquest mandat, així com per marcar una pauta de treball i constatar la bona sintonia que hi ha entre tots els nous mandataris.
Precisament, la propera reunió, a Encamp, serà monotema, amb les modificacions que s’han de fer en les lleis de competències i transferències dels comuns com a protagonistes. En aquest sentit, Mandicó i Mas van assenyalar que tots els cònsols s’han compromès a recopilar tot el treball fet en aquestes matèries, a analitzar-lo i revisar-lo per “anar agafant posicions clares i concretes per defensar els interessos dels comuns al Govern”.
Per avançar en aquests dos àmbits, la voluntat dels nous mandataris és treballar “ràpidament” per prendre decisions i “no esperar quatre anys per aprovar els canvis”. Per aquest motiu van fer saber que, en breu, es reuniran amb els ministres de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca; el d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp.
Un últim aspecte que van tractar sobre el finançament de les corporacions va ser el sostre d’endeutament. En aquest sentit Mandicó va indicar que tenen sobre la taula dos informes, un de jurídic i un altre de tècnic, que s’han d’estudiar per, posteriorment, treballar-hi, encara que insistiran en la necessitat de vincular aquest límit d’endeutament als ingressos dels últims tres anys i no als de l’últim com fins ara.
La reducció dels salaris dels consellers, que alguns comuns ja han començat a aplicar, és un dels primers acords a què han arribat per complir amb la llei, tot i que serà cada comú el que estableixi quin percentatge es reduirà.
D’altra banda, en aquesta primera reunió també es va acordar fer una reunió de cònsols el primer dimarts de cada mes, i també van fer un repàs de l’acabada d’aprovar ordinació d’organització i funcionament dels comuns i del reglament del funcionament de les reunions de cònsols, destinat a aquells que s’estrenaven en una trobada d’aquestes característiques.
Finalment també es va repartir les diferents representacions dels comuns. Entre ells destaquen la participació de Ventura Espot i Raül Ferré en la comissió de Coordinació i Desenvolupament del Pla nacional de residus; la de Raül Ferré com a representant dels comuns prop del ministeri de Turisme, Andorra Turisme SAU i la Cambra de Comerç, i la de Montserrat Gil en la comissió d’Informació i Vigilància del Centre de Tractament Tèrmic de Residus. D’altra banda, Trinitat Marín serà la presidenta dels representants dels comuns al Consell Nacional del Cens Nacional de Població, en què estarà acompanyada de Jordi Torres i Consol Naudí.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte