Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera Meritxell Budó i el conseller Bernat Solé, en la roda de premsa del Govern català d'avui.
La consellera Meritxell Budó i el conseller Bernat Solé, en la roda de premsa del Govern català d'avui.

Nadal sense turistes catalans


Escrit per: 
A. L. / M. P. / Foto: Jordi Bedmar

Després de tres dies de confusió, finalment avui s'ha deixat clar que la mobilitat entre Andorra i Catalunya queda restringida als residents al Principat i la comarca de l’Alt Urgell. D’aquesta manera durant les festes de Nadal no podran venir al país turistes de territoris catalans que no siguin els de l’Alt Urgell. La consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, ha estat contundent en l’aclariment: “La resolució no es va prendre perquè les famílies poguessin anar de turisme o a fer vacances a Andorra”. Des del Principat, però, es continua amb l’enuig per una situació de mobilitat que es veu “insuficient” i no es considera justa.

Des del Govern s’ha assegurat de manera reiterada que els contactes han estat constants, però no sembla que les gestions que s’han fet fins ara hagin tingut gaire efecte. Budó ha defensat la literalitat de la resolució de la Generalitat i ha remarcat que la circulació sense restriccions afecta tan sols els residents a Andorra i els veïns de l’Alt Urgell. Segons Budó, la decisió d’integrar l’Alt Urgell i el Principat d’Andorra era per donar resposta a una realitat social i econòmica transfronterera de dos territoris, i si es permet aquesta mobilitat és perquè tenen vincles molt importants”. La consellera catalana va insistir en la interpretació estricta del decret. “Hem de tenir en compte que Catalunya té un confinament perimetral vigent i que només es permet trencar-lo en casos excepcionals, no per anar de vacances”, i ho ha rematat de forma concloent, sense cap marge de dubte: “De fet, demanem reduir al màxim la mobilitat i la interacció social perquè podem estar a les portes de la tercera onada. El que demanem és que tothom es quedi a casa aquest Nadal, ja tindrem temps d’anar de vacances i de visitar Andorra.”

El cap de Govern, Xavier Espot, no ha traspassat els límits de la cortesia institucional, però ha utilitzat un to sever i li ha faltat un mil·límetre per exigir públicament una rectificació a la Generalitat. Ha admès que la resolució publicada dissabte al Diari Oficial de la Generalitat no equipara a tots els efectes Andorra amb l’Alt Urgell, sinó que simplement aixeca les restriccions perquè els residents a Andorra i els veïns de la comarca catalana circulin entre els dos territoris sense cap restricció. De la mateixa manera, els catalans poden trencar el confinament perimetral per venir a visitar un familiar o persona propera, però no per fer turisme ni tan sols si tenen una habitació d’hotel contractada, o un allotjament rural o una segona residència. Segons Espot, aquesta situació “no s’adiu a les declaracions polítiques [dels consellers catalans], a aquella demanda justa i legítima que havíem fet a les autoritats catalanes”.  I és que divendres, el conseller Damià Calvet havia dit clarament que sí que es podria venir a fer turisme.

Interpretació
Espot s'ha negat a interpretar el decret català més enllà de la seva literalitat “perquè no cal buscar-li els tres peus al gat i la nostra missió no és fer que els decrets diguin el que no diuen, sinó que quan no diuen el que volem, fer les gestions polítiques perquè es modifiqui en el sentit que inclogui una mesura equitativa i que entenem que és la justa contraprestació a les relacions de bon veïnatge i assistència mútua que ens hem prestat durant tota la crisi sanitària”. Espot ha insistit en la noció de “justa contraprestació” al “suport que particularment en l’àmbit sanitari fa molts anys que prestem als veïns de l’Alt Urgell, no només en matèria de diàlisi: recordem que durant aquesta crisi hem ventilat [a l’hospital] pacients procedents de la comarca veïna i que hem practicat més d’un miler de TMA a residents a l’Alt Urgell”. 

“La solució actual, tal com l’estableix el decret de la Generalitat, no comporta cap millora per a Andorra i és clarament insuficient, creiem per tant que cal fer un pas endavant i que, a més, no hi ha cap raó sanitària o epidemiològica que justifiqui que un barceloní pugui allotjar-se en un hotel de l’Alt Urgell però no en un d’andorrà, quan la nostra situació sanitària és igual o millor que la de l’Alt Urgell i de qualsevol altra comarca catalana”, conclou.

Xavier Espot no ha volgut anar més enllà i s'ha resistit a parlar d’una “deslleialtat institucional” per part de les autoritats catalanes. “No és el cas, sempre hem tingut bones relacions de veïnatge, la situació és complicada per a tothom, Catalunya es troba a les portes d’unes eleccions i la situació és políticament complicada. Però si bé és cert que sempre que hem contactat amb les màximes autoritats de Catalunya se’ns ha escoltat i he trobat una bona predisposició, també ho és que aquesta bona predisposició no s’ha acabat plasmant al decret”. Una discordança, diu, que s’haurà de salvar políticament i tot plegat, “en benefici de les seculars relacions de bon veïnatge”.

També l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, s'ha mostrat “decebut” amb la decisió catalana i ha remarcat que ja s’ha fet arribar a la Generalitat que “no és el que s’havia demanat”. Fàbrega ha admès que es van assabentar del canvi en veure la publicació al DOGC i ha aprofitat per recordar que la situació sanitària a Andorra és molt millor que a Catalunya i per tant, si es permet l’arribada de turistes catalans “qui assumeix el risc important de contagis és Andorra”. “Va ser molt més perillós el que va passar pel pont de la Puríssima”, ha sentenciat. Sobre un possible canvi de posicionament s'ha mostrat pessimista, sobretot si la situació sanitària no millora, “perquè aniríem a restriccions majors”.

Nadal
sense
turistes
catalans

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Mai tornon....!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte