Després de trenta anys en un organisme de la rellevància internacional com són les Nacions Unides, hi ha moltes anècdotes a recordar, algunes més divertides i d’altres que expliquen de vegades més bé la política o la història que els aspectes més formals. El primer representant permanent d’Andorra a l’ONU (1993-98), Juli Minoves, va recordar ahir, just abans d’iniciar-se la conferència 'Andorra a les Nacions Unides, una història de 30 anys' en un conegut hotel de la capital, que el Principat va tenir un contacte amb Nelson Mandela, i no un conctacte qualsevol, sinó de certa rellevància. En el moment en què s’estava reconstruint Sud-àfrica després de l’apartheid i elaboraven una nova Constitució, “s’havien mirat l’andorrana”, ja que “era de les més recents, per veure de quina manera havíem introduït els drets”. Un any després, “vaig tenir l’oportunitat de donar-li la benvinguda a l’Assemblea General i va ser molt emotiu”, va relatar.

A banda de l’anècdota significativa, Minoves també va recordar com van ser els inicis de la delegació del Principat en el panorama internacional d’alt nivell. “A començaments dels 90 van entrar a l’ONU els quatre petits països d’Europa i, a diferència dels altres, nosaltres estàvem muntant l’estatalitat al mateix temps que hi entràvem, de manera que de seguida vam haver d’exercir el nostre vot amb poca infraestructura, però amb un sentit de responsabilitat molt gran”. A més, “ens van rebre molt bé i vam gaudir de molta ajuda, segurament perquè teníem un vot igual que els altres”, va afirmar.

I dels inicis a l’actualitat. Si una persona està al cas del que es cou als passadissos de la seu de l’organisme a Nova York és l’actual representant permanent d’Andorra (des del 2015), Elisenda Vives. Sobre la incomprensió per part d’alguns ciutadans que sovint té la institució, Vives va reconèixer que “és cert que hi ha aquest sentiment, tot i que aquesta és la posició fàcil, però l’ONU no és una fàbrica de miracles, és un lloc on hi ha d’haver una entesa entre 193 països. És complicat trobar acords, però no es pot considerar que sigui una eina inútil, sinó que precisament és de les més visionàries i amb més encerts de les que s’han inventat en l’època moderna”, va assegurar.

Amb aquest context, la setmana vinent Andorra tornarà a ser present a Nova York, ja que participarà en la 78a sessió de l’Assemblea General. El programa de la delegació s’iniciarà dilluns vinent i s’allargarà amb reunions bilaterals i participació en diversos fòrums multilaterals d’alt nivell fins divendres dia 22.