El Consell General ha aprovat avui la modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals i la Llei reguladora de les professions titulades de la salut per assentiment de tots els grups, a excepció de la disposició relativa a l’exigència d’aquests professionals a acreditar el nivell B2 de català, que el grup socialdemòcrata va demanar votar separadament.
I és que el debat d’ambdós textos ha estat monopolitzat pel debat de les reserves d’esmena dels socialdemòcrates que pretenien que l’exigència del B2 als professionals que vinguin a partir de l’entrada en vigor de la llei s’apliqui també als professionals titulats que ja estan exercint al país, un debat que es va convertir en un intercanvi de retrets i una competició per veure qui defensa més o no la llengua oficial.
Des del grup independent, i després d’admetre que la salut del català “és preocupant” a tot el domini lingüístic i que “cal fer esforços” per millorar-ne l’ús, va destacar que cal distingir “entre el que volem i el que podem fer” i, en aquest sentit, ha assegurat que jurídicament no és possible demanar ara que acreditin el B2 de català als professionals a qui es va autoritzar perquè seria “canviar les regles de joc” i una vulneració del principi de no retroactivitat.
La presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, ha negat que hi hagués retroactivitat, ja que segons la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial, que és de l’any 1999, ja s’hauria pogut fer fa anys. Per això, Salazar, que ha lamentat que des del 1999 fins avui “no s’ha posat cap sanció” per incompliment de la llei del català, ha remarcat que “es vulnera el dret dels ciutadans a ser atesos en la seva llengua”. La referència a les sancions ha molestat la bancada de la majoria, des d’on s'ha recordat que durant el govern dels socialdemòcrates tampoc es va sancionar ningú.
En la mateixa línia que Salazar, i defensant la mateixa reserva d’esmena en el text de professions de la salut, la també socialdemòcrata Susanna Vela, que ha criticat que “els grans discursos no es traslladin amb posterioritat a l’hora de legislar”, ha incidit en un estudi canadenc que posava de manifest que “la concordança de llengua millora el pronòstic mèdic”.
Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, que ha lamentat que la qüestió del català monopolitzés el debat d’unes lleis “molt importants” i que “fan justícia” als professionals titulats, ha explicat que l’Executiu ha buscat el “mínim denominador comú” tenint en compte que no hi havia un consens entre els col·legis professionals sobre la retroactivitat de l’exigència del nivell B2 de català.