Diari digital d'Andorra Bondia

Nomen denuncia que el conveni amb França fa perillar la no-retroactivitat


Escrit per: 
Redacció

El líder parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ha mostrat la seva preocupació davant la possible retroactivitat a què haurà de fer front, al seu parer, el Govern quan li toqui aplicar el conveni d’intercanvi de dades amb França, signat el 22 de setembre a Andorra la Vella.

Va ser ahir quan Nomen va declarar davant la premsa que el text signat per Jaume Bartumeu no assegura “la no-retroactivitat” en l’aplicació de l’acord, de la mateixa manera que tampoc no ho asseguren els convenis signats amb Mònaco i San Marino.
Nomen, que va assegurar que no donarà suport a aquests convenis en el Consell General si no s’hi fa correccions, va argumentar en referència al pacte amb França que el principal problema radica en el fet que, si bé detalla l’entrada en vigor del conveni en la branca dels casos civils (aplicable als processos posteriors a la data d’entrada en vigor), en matèria fiscal penal  deixa en suspens si es podria recuperar casos oberts en anys anteriors a l’activació del conveni.

A més, a Nomen el preocupa que els casos en què un individu ha obert un compte per dipositar els seus actius a Andorra seran considerats per la llei francesa com a actes intencionats, i entraran així en aquesta branca penal i podran ser investigats encara que hagin estat actes anteriors a l’entrada en vigor del conveni.
Tanta és la preocupació del parlamentari, que ha demanat al Govern que treballi en aquesta qüestió i que desveli, i si pot ser elimini, qualsevol possible interpretació que doni lloc a possibles demandes d’informació de caràcter retroactiu. A més, Nomen va recomanar socialdemòcrates evitar aquestes ambigüitats en el futur text que signaran amb Espanya per a l’intercanvi d’informació, ja que en cas contrari “Andorra podria tenir problemes molt greus”.

ApC ofereix suport a Dolsa
en la creació d’un nou partit

El líder d’ApC va voler treure ferro a les darreres informacions que apuntaven a una desvinculació total d’Enric Dolsa de la formació. “L’Enric és una persona molt inquieta i emprenedora i vol tirar endavant un nou partit”, va comentar Nomen, que va argumentar que la nova formació tindria una línia política similar a la del “PRO (Partit Renovador d’Ordino) abans que es fusionés amb els liberals”. Nomen va comentar que es donarà a Dolsa “tota la col·laboració” possible i que troben la seva iniciativa “totalment adient”. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte