Diari digital d'Andorra Bondia
Dues urnes en un col·legi electoral en unes eleccions anteriors.
Dues urnes en un col·legi electoral en unes eleccions anteriors.

Obrim-los, Obrim-les reclama que els residents puguin votar


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

L’entitat Obrim-los, Obrim-les ha aprofitat la celebració de les eleccions comunals per reclamar canvis legislatius que reconeguin el dret de sufragi actiu i passiu per a les persones residents al Principat. Mitjançant un comunicat van recordar que  un 57,8% de la població en edat de votar no té aquest dret, fet que consideren “un problema nacional que no podem seguir posposant” i que creuen que ha de ser “un dels reptes que els nous comuns han d’adoptar”.

Així doncs, asseguren que tenir el dret de vot lligat a la nacionalitat “limita els drets de les persones estrangeres residents al Principat i contradiu el principi jurídic fonamental d’igualtat davant la llei”. Igualment, recorden que el dret a elegir i ser elegit forma part indissociable del conjunt de drets civils i polítics, com recull l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966.
En aquest sentit exposen que la situació actual planteja un problema de participació, representativitat i legitimitat. “Si més del 50% de les persones residents no poden escollir representants ni representar-se, qui fa les polítiques i per a qui?” es pregunten.

Per això demanen desvincular el dret al vot actiu i passiu de la nacionalitat i insten els comuns a aprovar propostes i declaracions que promoguin el dret de sufragi actiu i passiu per a tots els residents i a sol·licitar al Govern que reconegui aquest dret. Alhora insten el Govern a modificar la Llei del règim electoral en aquest sentit.

Obrim-los
Obrim-les
residents
votar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte