Diari digital d'Andorra Bondia
Òscar Ordeig, diputat del PSC i portaveu de Compromís x la Seu, amb el cap de Govern, Antoni Martí.
Òscar Ordeig, diputat del PSC i portaveu de Compromís x la Seu, amb el cap de Govern, Antoni Martí.

Ordeig i Martí parlen de convertir Andorra en el gran motor del Pirineu


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Compromís x la Seu

El diputat del PSC al Parlament de Catalunya i portaveu de Compromís x la Seu a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Òscar Ordeig, va visitar ahir al matí el cap de Govern, Antoni Martí,  per tractar diferents temes referents a la relació entre Andorra i l’Alt Pirineu. Ordeig va explicar que l’acord amb la Unió Europea és important i que, des del territori veí, “s’ha de veure que,  si beneficia Andorra, beneficia el conjunt del Pirineu”. Segons el diputat català, en aquesta negociació, s’ha de defensar la gran àrea econòmica del Pirineu, entre Espanya, França i Andorra, com una àrea d’influència on el motor és Andorra “perquè el Pirineu s’està despoblant”. 
En aquest sentit, Ordeig va manifestar que amb les negociacions amb la UE també s’ha de tenir en compte aquesta àrea en matèria dels treballadors transfronterers. Segons el diputat català, les quotes de treball i els tràmits administratius han de ser més fluids en aquesta àrea d’influència. “També cal generar unes millors infraestructures tant de fibra òptica com de carreteres per comunicar-se amb Andorra”, va dir. Així, en aquesta trobada es van parlar de temes d’interès comú entre Andorra i l’Alt Pirineu, amb la intenció de continuar millorant “el desenvolupament econòmic i social d’ambdues zones”, va dir Ordeig.
Segons el polític català, un dels pilars de la UE és la cohesió de les zones més despoblades, i a Andorra li ha de convenir ser aquest motor perquè la UE hi dediqui més recursos, entre altres motius.

Fer ús de l'hospital 
Alguns dels temes tractats van ser al voltant de sanitat. Segons li va comunicar Martí a Ordeig,  no s’ha fet cap pas endavant en aquell anunci fet per la ministra espanyola de Sanitat de convertir l’hospital andorrà en un referent del territori. Tot i això, el portaveu de Compromís x la Seu va manifestar la demanda que molts alturgellencs tenen de fer ús de serveis sanitaris de l’hospital andorrà, com, per exemple, la quimioteràpia. Els malalts de càncer de l’Alt Urgell s’han de desplaçar a Lleida o Barcelona per a aquest tractament. Però també per altres proves mèdiques. “Hem perdut serveis a l’hospital de la Seu i estaria bé  recuperar-los amb el d’Andorra,  amb convenis de col·laboració”. 
Altres demandes per part del polític veí va ser establir uns convenis amb certs serveis de transport que van d’Andorra a Lleida o Barcelona i que no passen per la Seu, per tenir més connectada aquesta població. 
En matèria d’infraestructures, també van parlar de l’aeroport i la instal·lació urgent del sistema GPS; i altres negociacions en les quals han d’intervenir el Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya.
Durant la trobada, Martí i Ordeig es van emplaçar per continuar els contactes i abordar conjuntament tots els temes que afecten els dos territoris.

Ordeig
martí
motor
Pirineu
convertir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte