El Comú d’Ordino ha inclòs en l’ordinació del pressupost per al 2022 (que s’hauria d’aprovar en el ple de demà) una penalització salarial per als membres de la corporació que no assisteixin a un mínim de comissions, juntes de govern o consells de comú. Serà el segon, després del Comú de Canillo, de disposar d’una mesura d’aquestes característiques.

Segons la documentació a la qual ha tingut accés el BonDia, la mesura forma part de l’article que parla de les retribucions del personal. En aquest sentit, la corporació liderada per Josep Àngel Mortés i Eva Choy, estableix que els membres del consell de comú tenen com a obligatori assistir trimestralment a les comissions permanents, setmanalment a les juntes de govern i mensualment als consells de comú. Així, “les absències no justificades a les reunions convocades podrà produir, per acord de la junta de govern, una reducció de les retribucions” seguint els següents paràmetres: absentar-se en el 50% de les reunions convocades en un trimestre comportarà una reducció del 50% de la retribució i la reincidència en el següent trimestre farà que la reducció del sou arribi fins al 90%.

En el document es deixa clar que els motius justificatius d’absència han de ser de “força major” i que no es considerarà com a justificació “motius de caràcter laboral propis”.

La mesura arriba després que el cònsol la posés sobre la taula en un ple celebrat al mes de juny i en el qual es va viure una picabaralla per aquesta qüestió. De fet, en la darrera sessió de consell de comú celebrada, la consellera de la minoria de Movem Ordino, Sandra Tudó, va instar als cònsols a actuar, ja que va assegurar que les absències havien continuat tant per part de membres de la minoria com de la majoria.

Precedent

Fins ara l’únic Comú que disposava d’un acord similar era el de Canillo. De fet, es manté vigent la mesura adoptada per la junta de govern l’any 2014 i que es va fer servir el 2015 per penalitzar dos consellers de la corporació. En el cas de Canillo se cita com a obligacions mensuals assistir a les comissions, reunions de majoria, consells de comú i les juntes de Govern. Així, en cas d’assistència mensual inferior al 50% en els òrgans citats, es redueix el salari en un 50%. A partir del segon mes consecutiu de reincidència, la reducció del sou arriba al 90%. La corporació canillenca exclou de la reducció les absències justificades que no siguin de caràcter laboral i per fer el control corresponen preveu que el departament de Finances enviï una plantilla als coordinadors, que cada mes han de retornar-la omplerta per calcular les assistències. Les retallades de sou s’apliquen automàticament a la liquidació mensual.

El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va deixar clar que l’acord es manté per si calgués aplicar-lo, però que “no és el cas, no tenim cap problema d’absentisme. En aquests dos anys no tenim res a dir”. Amb tot, va apuntar que és una mesura que es va adoptar “perquè hi havia un problema i crec que està bé, al final són diners públics. No hi ha un document que digui totes les funcions que ha de fer un conseller, però se sobreentén que el mínim del mínim és assistir i participar”, va asseverar.

Pel que fa a la resta de comuns, consultats per aquest rotatiu va indicar que no disposen de cap regulació similar, ja que fins ara no han hagut de fer front a cap problema d’absentisme. No obstant això, tots van remarcar que en cas de trobar-se amb una situació d’aquestes característiques, prendrien cartes en l’assumpte i si calgués també ho regularien per poder penalitzar aquells membres de la corporació que no complissin amb les seves obligacions.