Tots els assistents al Debat d’orientació política, consellers generals i premsa, es van trobar un petit detall als seus llocs a primera hora del matí. Uns tenien un tros de branqueta amb l’etiqueta Pal 1550 Village Resorts i d’altres una pedra amb una llaçada resant Lloser d’Encamp. Evidentment aquest fet va generar expectativa, que segons van apuntar des del grup parlamentari de Concòrdia, s’havia de resoldre a l’inici de la intervenció del seu president, Cerni Escalé. I així va ser. 
“Aquests bocins d’Andorra són un recordatori del mal que hem fet i que estem fent al territori”, va sentenciar, per simbolitzar la “col·lecció de tragèdies urbanístiques” que només començar la seva intervenció va enumerar: Lloser d’Encamp, Terres del Nicolau d’Ordino, urbanització Pal 1550 Village Ressort, la Gonarda, la Margineda, Juberri, de la Portalada o les torres del Clot d’Emprivat.
Així va descriure un paisatge que es podria qualificar de catastròfic, de construccions que “esborren boscos, rierols, molleres i penyes” i que estan destinades “en la seva àmplia majoria a persones que no resideixen al nostre país”. “No hem vist deteriorar la qualitat de vida dels veïns d’aquestes zones per resoldre la greu problemàtica de l’habitatge o per crear equipaments d’ús col·lectiu”, va lamentar Escalé, afirmant que “ens hem empobrit per permetre el marge de benefici més elevat d’alguns propietaris”.
I justament per fer front a “l’epidèmia constructiva”, va defensar tres mesures principals: la “suspensió valenta de nous projectes”, la “posada en comú dels estudis de capacitat de càrrega” i la revisió de la llei del sòl. Per aquesta darrera, Escalé va anunciar l’entrada a tràmit d’una proposició de llei de moratòria sobre la nova planificació urbanística. Seria per un any com a màxim i vinculada a la modificació de la llei del sòl. Una revisió que ha de servir per seqüenciar el creixement urbanístic, que introdueixi el criteri de temporalitat en el desenvolupament, estableixi límits “quantitatius i de racionalitat en l’ús dels recursos”, i que revisi “a l’alça” els percentatges de cessió obligatòria per “alliberar més espais urbans”, entre d’altres qüestions.
El Govern, i la majoria que li dona suport, ja van respondre que no n’eren partidaris i van acusar la formació liderada per Escalé de fer l’anunci per “obtenir titulars de premsa”.