Coincidint amb l’entrada en vigor aquest desembre del conveni del Consell d’Europa sobre l’accés als documents oficials, el primer instrument jurídic internacional vinculant que reconeix el dret general d’accés als documents oficials en poder de les autoritats públiques, la comissària europea de Drets Humans, Dunja Mijatovic, ha picat la cresta als sis estats membres del Consell d’Europa, entre els quals hi ha Andorra, que encara no han ratificat el conveni de les Nacions Unides sobre l’accés a la informació, la participació pública en la presa de decisions i l’accés a la Justícia en assumptes ambientals, conegut com a conveni d’Aarhus, text rubricat el juny del 1998 tot i que no va entrar en vigor fins al juliol del 2001.
Mijatovic, que ha recordat que “drets com ara l’accés a la informació i la presa de decisions són les principals eines que empoderen els ciutadans i defensors per protegir el medi ambient en què vivim”, ha “lamentat” que Andorra, però també Liechtenstein, Mònaco, la Federació de Rússia, San Marino i Turquia, no hagin ratificat el conveni d’Aarhus i ha advertit que “ratificar aquest instrument clau és realment el mínim absolut”.
La comissària europea de Drets Humans considera que el conveni d’Aarhus, que amplia el dret d’accés a la informació sobre assumptes ambientals, complementa el conveni sobre l’accés als documents oficials, conegut com a conveni de Tromsø, que ha entrat en vigor tres mesos després que Ucraïna el ratifiqués i s’arribés així als deu estats mínims requerits per a la seva entrada en vigor.
Des del Consell d’Europa es recorda que el dret d’accés als documents oficials dels poders públics “és essencial” per a la transparència, el bon govern, la llibertat d’expressió i la democràcia participativa i facilita l’exercici d’altres drets humans i llibertats fonamentals. Així, l’accés a documents oficials permet als ciutadans formar-se una opinió sobre l’estat de la societat en què viuen i les autoritats governants. Permet la sensibilització dels ciutadans sobre els assumptes públics i la seva participació informada en els processos de presa de decisions. Així mateix, es remarca des del Consell d’Europa, també és molt important que els mitjans de comunicació gratuïts i independents, periodistes i altres actors dels mitjans tinguin accés legal i garantit a la informació i als documents oficials per tal d’informar el públic.
En el seu discurs per commemorar l’entrada en vigor del conveni de Tromsø, Mijatovic, que ha destacat que “el dret a saber és encara més vital en temps de crisi”, incideix en la importància que pot tenir l’obertura d’arxius per tal que “els governs rendeixin comptes per les seves accions o la manca d’elles”. Així mateix, la comissària europea de Drets Humans ressalta que la transparència “és una eina particularment poderosa en la lluita contra la corrupció”, i en aquest sentit recorda que en la cinquena ronda d’avaluació del Greco s’analitza el tema específic de l’accés a documents oficials.