Diari digital d'Andorra Bondia
Pintat i quatre consellers trenquen amb el grup liberal i passen al mixt
Pintat i quatre consellers trenquen amb el grup liberal i passen al mixt

Pintat i quatre consellers trenquen amb el grup liberal i passen al mixt


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

L’aprovació de la reforma competencial va sembrar la discòrdia i el procés per triar el candidat a cap de Govern de Liberals d’Andorra en les futures eleccions generals ha estat la gota que ha fet vessar el vas i ha provocat el trencament del grup parlamentari liberal.

I és que els consellers generals lauredians del grup, el mateix president, Josep Pintat, Josep Majoral i Carine Montaner, i els dos parlamentaris independents massanencs, Joan Carles Camp i Carles Naudi d’Areny-Plandolit, van comunicar ahir a Sindicatura la seva decisió d’abandonar el grup parlamentari liberal i, tal com marca el reglament del Consell General,  passar a formar part del grup mixt fins al final de la legislatura.
Així ho van explicar ahir els cinc parlamentaris en una compareixença en què Pintat i Montaner van anunciar que també es donaran de baixa de Liberals d’Andorra, formació en la qual també militaven al marge d’Unió Laurediana, “tan bon punt acabin de redactar la carta”.
Pintat, que va assegurar que ha estat “una legislatura molt dura” i que sempre s’ha actuat pensant en l’“interès del país” i mai “fent oposició per fer-ne sinó per uns objectius”, va explicar que en la sessió en què es van votar les lleis de transferències i competències als comuns va haver-hi, per part del president suplent del grup i recent escollit candidat de LdA a cap de Govern, Jordi Gallardo, un “canvi de posició” respecte a la que el grup havia acordat, un fet “difícil de reconduir” i que “ha anat generant mal ambient”.
En aquest sentit, Pintat va explicar que la voluntat inicial del grup era votar favorablement la reforma, una posició, però, que va canviar arran dels informes del Comú de Sant Julià de Lòria i contrainformes, encarregats pel Govern, sobre la constitucionalitat dels projectes de llei. 
Així, segons el relat de Pintat, en la reunió celebrada just abans de l’inici de la sessió parlamentària, es va acabar acordant que ell mateix, Camp i Gallardo votarien a favor de la reforma i la resta de consellers s’abstindrien. No obstant això, a mitja sessió, “Gallardo va dir que s’abstindria”, ja que la reforma ja s’aprovava amb el vot de la consellera general independent, Sílvia Bonet.
Pintat, que va explicar que Gallardo va justificar el canvi de posicionament dient que des de la formació (LdA) es demanava que no s’aprovessin els textos, va assegurar que aquest fet va “minvar la confiança” i que els consellers presents en la compareixença “no volem estar subjectes a les pressions de l’executiva d’un partit”.
A més a més, el fins ahir president del grup parlamentari liberal va destacar que, en les sessions parlamentàries, el grup “no pot estar pendent del que voten o no voten altres consellers”, sinó que ha de tenir la seva posició.
Malgrat tot, Pintat va assegurar que es van portar a terme diferents trobades per mirar de reconduir la situació, però que les posicions estaven “massa enquistades”, de manera que s’ha acabat arribant al convenciment que la “millor forma d’acabar la legislatura és que tothom faci el seu camí” i que cada grup “tingui el seu propi espai”.
A les tensions sorgides arran de l’aprovació de la reforma competencial, cal sumar-hi el procés per escollir el candidat a cap de Govern iniciat i culminat per Liberals d’Andorra, un procés que Pintat va considerar que “ha estat excloent” i en el qual “no ens sentim identificats”, de manera que “UL prendrà les seves pròpies decisions”.
Pintat, que va admetre que el procés de tria de candidat “ha generat tensió entre les dues formacions”, va lamentar que s’haguessin obviat tots els seus gestos “per intentar restablir ponts”, i va recordar que, al darrer congrés de Liberals d’Andorra, ja va manifestar-se en el sentit que tot el procés “havia de ser més ampli” i no només centrar-se a escollir un candidat, sinó també a vestir un projecte i un programa.
En aquesta línia, el polític lauredià va recordar que el 2015 es va presentar amb un projecte i una estructura de partit i que, en aquests moments, “s’ha culminat un procés de tria de candidat, tot i que el projecte encara està per definir i, a més a més, s’han fet contactes amb formacions d’altres ideologies”. 
Respecte a aquesta darrera qüestió, Montaner va destacar que el fonament de qualsevol aliança són els projectes i que “ajuntar-se per ajuntar-se o per guanyar unes eleccions no és la nostra filosofia”.
Per la seva part, Carles Naudi, que va apel·lar a la necessitat de “seguir treballant per Andorra i no pensar en termes electoralistes”, va assegurar que el seu posicionament, així com el de Ciutadans Compromesos a la Massana, és que “no toca ara parlar d’eleccions”, ja que hi ha una vintena de textos damunt la taula i molta feina per fer. “A nosaltres ens toca fer la tasca per la qual se’ns ha triat, que és la tasca de consellers generals”, va remarcar Naudi, que va recordar que per als comicis falta més d’un any i que, quan arribi el moment, ja s’abordaran els pactes que es considerin oportuns, això sí, “al tomb d’un model d’Estat”.
També Pintat va incidir en la importància de “continuar defensant el que hem fet” i de mirar entre tots de “definir un projecte per Andorra que aguanti realment la carretera”. En aquest sentit, va assegurar que aquesta “ha estat la legislatura dels pegats”, ja a partir de la nota del Fincen, i va insistir que “cal trobar un projecte clar i precís”.
D’altra banda, el fins ahir president del grup liberal no es va voler pronunciar amb relació als canvis que comportarà l’entrada dels cinc consellers al grup mixt –tant del seu funcionament com de reordenació de comissions– ni dels efectes del trencament del grup amb relació a l’oferta del cap de Govern sobre la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea i la participació dels presidents de grup.

 

liberals
consellers
grup liberal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte