El diputat socialista portuguès en funcions, Paulo Pisco creu que “el vot dels residents a les eleccions comunals seria un senyal d’obertura d’Andorra”. Pisco, que coneix molt bé el Principat com a membre del grup d’amistat Andorra-Portugal i per la seva relació amb les comunitats lusitanes a l’estranger, va estar el passat cap de setmana al país convidat pel Partit Socialdemòcrata (PS).
La formació va celebrar els 25 anys des de la seva fundació i ho va commemorar amb una taula rodona titulada L’impacte social de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Pel diputat i membre de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, el vot dels residents té una relació directa amb els drets de la ciutadania que també inclouen l’accés a la doble nacionalitat i reduir els anys per obtenir l’andorrana.
“A Andorra hi ha comunitats estrangeres de països de la Unió Europea. Em sembla molt important que els ciutadans que són al país des de fa molt temps tinguin el dret d’escollir els seus representants locals. Paguen els seus impostos, es quedaran aquí tota la vida, tenen els seus fills, la seva vida professional... crec que són uns drets mínims que se’ls ha d’atorgar com passa en els altres països de la Unió Europea. Es tracta d’una qüestió clau d’inclusió a la societat.” En aquest sentit, l’any passat, la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) del Consell d’Europa ja va recomanar a Andorra “a títol prioritari” que permeti a les persones residents al país d’altres nacionalitat que l’andorrana el dret de vot i l’elegibilitat en les eleccions comunals.
Per Pisco, un exemple a seguir és el de Luxemburg amb una població estrangera molt important. “El 2009 va permetre la doble nacionalitat i per permetre que més ciutadans poguessin participar en el procés democràtic” va indicar. Posteriorment, però, en un referèndum el 2015 es va rebutjar la possibilitat que els estrangers votessin.
El diputat també es va referir als beneficis per Andorra d’un acord d’associació amb Europa. Sobre la negociació, va apuntar que “s’ha fet per a protegir els interessos andorrans” i que atorga a Andorra “quasi l’estatut d’Estat memebre amb accés a les quatre llibertats i a tot un conjunt de dominis, cosa que permetrà una obertura d’Andorra a Europa”.
Pisco no va amagar que és tema “amb reptes però també amb oportunitats”. Va posar el referent de Portugal i amb tots els beneficis, que segons la seva opinió, va aportar al país. “Va canviar molt Portugal, que estava tancat i aïllat i es va transformar, es va modernitzar, va tenir accés als fons europeus amb programes regionals, culturals, d’investigació i en infraestructures.”
En relació amb Andorra, va subratllar que els partits i les associacions a tots els nivells han de fer pedagogia de l’acord. “Això seria molt important per totes les oportunitats que tindria Andorra com la llibertat de circulació per a persones, per a empreses que tindran els mateixos drets que ara tenen els portuguesos. L’acord ara ja no es pot renegociar però en el futur es podrà anar adaptant.”
Marxa de portuguesos
Pisco també va parlar dels portuguesos que marxen d’Andorra, una comunitat que va perdent residents, com ho demostren les dades del departament d’Estadística. El diputat ho va atribuir al fet que “el nivell de vida i les condicions que hi ha a Portugal han millorat i a Andorra s’ha complicat molt accedir a un habitatge. La gent em parla de les dificultats que té actualment a Andorra. Els pisos són molt cars i és veritat que hi ha gent que torna a Portugal, pel cost de la vida”.