La missa d’entronització del Papa Lleó XIV a la plaça de Sant Pere del Vaticà, que ha aplegat delegacions de més de 150 països, ha comptat amb una nodrida representació andorrana encapçalada pel copríncep episcopal, Joan-Enric, Vives, i el cap de Govern, Xavier Espot, que han estat acompanyats del síndic general, Carles Ensenyat, el representant personal del copríncep francès, Patrice Faure, l’ambaixador d’Andorra a la Santa Seu, Carles Álvarez, i el bisbe coadjutor d’Urgell, Josep Lluís Serrano.

La nombrosa presència andorrana a la missa d’inici del Pontificat “referma els vincles seculars entre Andorra i la Santa Seu, amb qui compartim els valors i el compromís de vetllar i treballar conjuntament pel bé comú”, segons ha assegurat Espot.

Un dels moments més importants de la cerimònia d’entronització del nou Papa ha estat quan Robert Prevost ha rebut el pal·li i l’anell del pescador, símbols del poder pontifici, després del qual ha tingut lloc l’acte d’obediència i fidelitat de l’Església universal al nou Papa. L’any 2013, durant la missa d’inici de pontificat de Francesc aquest gest es va restringir al col·legi cardenalici. Tanmateix, a la missa d’inici del pontificat de Lleó XIV no han estat només els cardenals els que han promès obediència al nou Papa, sinó un grup de representants del poble de Déu, que ha inclòs un sacerdot, un diaca, un matrimoni i dos joves.

El Papa ha pronunciat a continuació l’homilia. Ha estat el seu primer gran discurs litúrgic, en el que ha posat en relleu un signe important del qual serà el seu pontificat: promoure la unió i la comunió entre les persones, i treballar per la pau i la concòrdia al món. Ha recordat al començament, i en fer els agraïments en acabar, al Papa Francesc, per remarcar la certesa que el Senyor mai abandona el seu poble. El Papa Lleó XIV s'ha  presentat com un germà que vol caminar amb el poble “pel camí de l’amor de Déu que ens vol a tots en una mateixa família”, perquè l’amor i la unitat són les dues dimensions que Jesús anuncià a Pere; i ha advocat per una Església unida com a signe d’unitat i de comunió que es vol convertir en el ferment d’un món reconciliat. Ha acabat assenyalant que aquesta és “l’hora de l’amor” i ha encoratjat a estimar-se els uns als altres.

Finalitzada la missa, tant el cap de Govern, com l’arquebisbe d’Urgell i copríncep, i el bisbe coadjutor d’Urgell han pogut saludar el nou pontífex. Espot ha expressat al Papa la felicitació del poble andorrà i “el desig que el seu lideratge espiritual ens inspiri i que el seu missatge d’unitat, de solidaritat, de comprensió i de pau impregni les actuacions de tots aquells que tenim la responsabilitat de governar”.