Els consellers del Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a la minoria del Comú d’Encamp, Joan Sans i Pere Marsenyach, han tramitat dues preguntes perquè la majoria hi respongui en la sessió de la corporació que està prevista per a dijous vinent. 

En primer terme, volen saber si des de la junta de govern es pensa en la possibilitat de reglamentar les incompatibilitats dels càrrecs electes, i especialment les dels cònsols, vista la polèmica viscuda la setmana passada després que Jordi Torres Arauz fos fotografiat treballant per a la seva empresa de topografia en horari laboral. En segon lloc, els dos representants de la formació també demanen per què l’acord tancat amb el Govern per a la reforma del marc competencial i de les transferències que ara s’està treballant amb els grups parlamentaris no s’ha portat prèviament a debat al ple del Comú. 
La primera de les preguntes sorgeix arran de la polèmica viscuda la setmana passada amb Torres Arauz pel fet que el mandatari comunal es dedi­qués, durant l’horari laboral de la corporació, a fer treballs de topografia amb la seva empresa privada. En l’escrit, els dos consellers comunals de PS+I recorden “la reprovació” feta pel grup Liberals+Independents “pel fet que el cònsol major es dediqui a activitats particulars en horari laboral i amb tota seguretat remunerades”. També posen en relleu “les declaracions en forma de resposta” de Torres Arauz, “en què remarca que ‘es pot compaginar perfectament’ la feina del Comú i la de la seva empresa”. Davant d’aquests dos fets, Marsenyach i Sans demanen si “la junta de govern s’ha plantejat la possibilitat de definir la dedicació i les incompatibilitats per evitar que es generin situacions de les mateixes característiques”.

Neguit a la població
Sans ha explicat que “demanem la possibilitat de definir-ho per evitar aquestes polèmiques”. A la vegada, s’ha mostrat “convençut” que “és important clarificar aquesta situació i demanem a la junta de govern si pensa treballar en alguna fórmula per esvair el neguit que s’ha provocat entre la població”.
En la segona de les preguntes, Sans i Marsenyach recorden que “el 8 de març van convocar els consellers dels dos grups de la minoria per informar-nos del treball que havien dut a terme amb el Govern” per avançar en la reforma del marc competencial i de transferències dels comuns. També s’indica que “posteriorment van celebrar una reunió tripartida, juntament amb els grups parlamentaris, per posar-los damunt la taula l’acord a què han arribat amb el Govern per modificar la Llei de competències i la de transferències”. Per això, es pregunta “per què el dit acord no s’ha sotmès a debat al consell de comú”.
Sobre aquesta qüestió, Sans ha volgut posar en relleu que “ens venen com a institucional l’acord” entre comuns i Govern, fet que “no és real” perquè “el document que ara es debat entre els grups parlamentaris s’ha dut a terme únicament en reunió de cònsols i no s’ha sotmès a debat al consell de comú”. Al seu entendre, un pacte escrit d’aquesta importància “hauria d’haver sortit del ple de la corporació”.