Diari digital d'Andorra Bondia
L’anàlisi de les propostes de les diferents formacions feta per Acció Feminista.
L’anàlisi de les propostes de les diferents formacions feta per Acció Feminista.

PS SDP+ i Concòrdia, les formacions amb més perspectiva de gènere


Escrit per: 
Redacció / Foto: Acció Feminista

L’aliança socialdemòcrata PS SDP+ i Concòrdia són les dues formacions polítiques que han tingut més present la perspectiva de gènere a l’hora de confeccionar les seves candidatures i fer els programes electorals. Així es desprèn si més no del treball dut a terme per Acció Feminista que ha analitzat i investigat quines són les propostes que presenten les diferents candidatures en matèria d’igualtat de gènere als programes electorals, ja que aquests representen el full de ruta i els compromisos polítics que adquireixen, amb l’electorat, els partits polítics que es presenten als pròxims comicis. I que, en cas d’arribar al Govern, hauran de desenvolupar.

Així, l’associació ha desgranat els diferents programes electorals, analitzant concretament aquelles iniciatives que tenen com a objectiu assolir la igualtat de gènere en la societat, posant especial èmfasi en l’educació, en l’àmbit laboral, en la conciliació i corresponsabilitat, en la bretxa salarial; així com, en les accions previstes per combatre la violència de gènere i en la despenalització i legalització de l’avortament.

Precisament, quant a aquest darrer aspecte, Acció Feminista ha “celebrat” que “la majoria dels partits incloguin la despenalització de l’avortament al programa electoral”, ja que “treure del Codi Penal un dret humà és una gran passa pels drets de les dones al nostre país”. Amb tot, consideren que cal anar encara més enllà ja que creuen que “aquests drets no seran plenament assolits fins que les dones no puguem decidir plenament sobre el nostre propi cos al nostre país”.

Per això, l’associació ha diferenciat entre els partits que aposten per la despenalització i legalització, els que sols inclouen al programa la despenalització i els que no inclouen cap de les dues opcions anteriors. Amb aquests criteris, cinc de les sis candidatures asseguren treballar per la despenalització de l’avortament i sols dos el despenalitzaran i legalitzaran amb una llei de terminis.

L’anàlisi d’Acció Feminista evidencia també que la formació que menys ha tingut en compte la perspectiva de gènere, tant en les llistes com en el programa, és Liberals.

perspectiva de gènere
Concòrdia
ps sdp+

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte