La transparència de les agències i direccions generals vinculades al Govern i al Consell General està en entredit aquests dies després que el síndic general, Carles Ensenyat, fes públic la setmana passada que la directora de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), Resma Punjabi, pretenia apujar-se el seu sou i el de la inspectora a partir del juny sense informar-ne Sindicatura, que és qui pot aprovar aquest canvi, afegint a més que el seu salari era “comparable” amb els de nivells equivalents de l’Administració pública.

Precisament l’APDA i l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA) són les que depenen per a la designació de la seva direcció del Consell General. I, en el cas de l’AQUA, si ja des de fa molt de temps comptava al seu web amb un apartat sobre informació econòmica que reflectia les oscil·lacions dels sous que afectaven la plantilla, des de la direcció fins al personal tècnic de qualitat, des d’ahir mateix es pot conèixer exactament quant cobra cadascuna de les persones que hi treballen. Així, el director percep un sou brut anual de 62.760,00 euros repartits en 13 pagues de 4.827,69 euros. Per la seva banda, les tècniques de qualitat cobren un salari brut anual que oscil·la entre els 24.000 euros per a les júniors i els 34.866,66 euros per a una de les tècniques sèniors.

Pel que fa a l’APDA, el que se sap és que a Punjabi se li va assignar el 2021 un salari de 45.000 euros perquè ella mateixa ho va fer públic en una roda de premsa que va tenir lloc el gener passat amb motiu del desgavell que s’havia produït per la dimissió de les inspectores. Un sou, va remarcar llavors, molt per sota del que cobrava el seu predecessor en el càrrec. Convé suposar que des del 2021 aquest sou s’haurà vist incrementat almenys per l’IPC, tal com consta en el cas de l’AQUA, que detalla exactament que el 2024 els salaris s’han apujat un 4,6%.

Tot i que, com s’ha dit, no se sap quant cobren exactament els directors dels departaments dels diferents ministeris, sí que es coneix, arran d’una resposta escrita a les preguntes del Partit Socialdemòcrata sobre les remuneracions dels alts càrrecs, el sou brut mensual mínim, que és de 4.178,55 euros i el complement mínim també, 596,95 euros. Així doncs, pel capbaix, un director pot cobrar uns 62.000 euros. Per tant, tot i la manca d’informació fefaent, a excepció de l’AQUA, en el cas del director, el que cobra és “comparable” amb el que perceben els nivells equivalents de l’Administració pública. Ara bé, pel que fa a la directora de l’Agència de Protecció de Dades, sembla que no seria així atenent el que ella mateixa va revelar.