Amb un caire més adaptat al lloc. Això és el que ahir el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a la Unió Europea, Landry Riba, van intentar en la presentació del text als ciutadans del Pas de la Casa reunits al centre esportiu. Per això va sortir a relluir el tabac, és clar que sí, de fet, el cap s’hi va avançar expressament. I el que va recalcar Espot és que en cap cas la moratòria de 30 anys voldrà dir que quan s’arribi a aquest termini “s’hauran d’alinear els preus del nostre tabac amb els dels nostres veïns”. Cosa que Riba va remarcar per segona vegada: “Aquests 30 anys no tenen cap impacte en el preu final del producte”.

Apujada d’impostos? L’acord de per si no ho comporta, ans al contrari, “pot ser una palanca per no apujar-los en el futur”. I la voluntat del Govern no és aquesta. I com que no ho és cal fomentar el creixement i diversificació econòmica del país perquè no s’hagi de plantejar, va reblar el cap.

El tema de les comunicacions, al Pas tampoc no podia faltar. S’han d’arreglar les carreteres amb més afany i rapidesa, potser l’acord hi ajudarà, va preguntar el president de la Cambra, Josep Maria Mas. I sembla que sí que podrà servir en el futur per introduir la millora de les connexions dintre d’algun projecte europeu en tant que beneficiaria més d’un Estat.

Conservar els requisits actuals per a l’obtenció de la nacionalitat també va ser una preocupació manifestada. Ara bé, en quina cua ens haurem de situar per exemple en arribar a un país de la Unió en el control de fronteres, va preguntar una senyora. “Rebrem el mateix tracte d’un nacional d’un país de la UE”. I doncs? “No es pot discriminar per raó de nacionalitat”, va assegurar el cap.