L’habitatge continua sent el problema que més preocupa la població del país. 7 de cada 10 habitants diu que és el principal problema del país, segons l’Observatori elaborat per Andorra Recerca + Innovació (AR+I) corresponent al primer semestre d’enguany, i el 40,4% afirma que l’afecta directament. Això és gairebé sis punts percentuals més que en la darrera onada de l’Observatori, quan era el 34,6% que deia estar afectat directament pel problema de l’habitatge. En aquest punt, el coordinador del grup de Sociologia de l’AR+I, Joan Micó, ha assenyalat que els que més comenten diuen tenir problemes d’habitatge són gent d esectors com la construcció, el comerç i l’hoteleria o administratius, però també ho cita un 33% dels que ocupen càrrecs directius o propietaris de negocis, que es podria entendre com a classe més benestant. Així, es pot concloure que el problema “està traspassant” classes socials i general.
Com a segona preocupació reapareix el trànsit, que l’anomenen 2 de cada 10 persones, quan el darrer semestre del 2024 era un 15,4% de la població que mostrava preocupació per aquest aspecte. En canvi, els salaris són ara la tercera preocupació, que la cita el 14,5% dels enquestats, quan en l’Observatori del segon semestre del 2024 ho van dir el 21,2%.
IMMIGRACIÓ
En relació a les principals problemàtiques assenyalades per la població, Micó ha posat el focus en l’augment de la percepció de la immigració com un dels principals problemes del país. “És poc”, però passa de ser citat com a problema per un 5,6% dels enquestats l’últim semestre de l’any passat a un 7,2%. “Aquest no era un problema en un país d’immigrants i això està canviant”, ha alertat.
També destaca que el foment del català comença a agafar força i en properes onades s’exposarà de forma segregada i no dins la categoria “d’altres” com fins ara.