Andorra segueix la cursa per esdevenir el primer país del món a ser declarat per la Unesco Reserva de la Biosfera, si bé, en el cas de superar la pertinent avaluació, no ho serà fins al 2024. I és que el termini per presentar la candidatura per optar a rebre el reconeixement el 2023 va finalitzar el 30 de setembre, i el Principat té previst presentar el seu dossier abans de final d’any o com a molt tard durant el primer trimestre de l’any vinent, segons ha explicat avui el ministre de Presidència, Economia i Empresa.

Jordi Gallardo, que ha sortit al pas de les informacions publicades el cap de setmana deixant clar que “el Govern ni ha posposat ni ha renunciat a la candidatura”, ha assegurat que la “candidatura es troba en un molt bon estat”, i ha detallat que dimecres passat es va reunir a París amb la secretària del programa Home i Biosfera de la Unesco, Noéline Raondry, per tractar l’evolució del dossier i dels treballs en curs de la candidatura i informar-la de la voluntat de l’executiu “d’entrar la candidatura abans de final d’any”.

El ministre ha assegurat que la candidatura “ha avançat” i ha precisat que la part tècnica “està acabada”, igual com també “la part de recerca que acompanya tot el dossier en si”, i que s’està en espera que “els comuns ens aprovin la part de zonificació que se’ls ha proposat”.

En aquesta línia, Gallardo ha destacat que “l’equip de treball ha fet la feina que ens havíem marcat”, si bé ha admès que els hauria “agradat poder presentar-la aquest 30 de setembre perquè voldria dir que la valoració la tindríem ja per al 2023”, un aspecte que no s’ha assolit per la “complexitat” d’una candidatura d’aquestes característiques. “Estem parlant de la candidatura de tot un país, tot i els contactes que hem mantingut amb Unesco mai s’ha fet una candidatura d’un país com a tal i d’alguna manera estem obrint camí”, ha insistit el ministre, que ha remarcat que es vol “una candidatura amb els màxims consensos possibles” i que “no ens hem volgut precipitar, ja que el dossier no estava suficientment tancat i madur com per presentar-lo en aquesta data de convocatòria del 2022”.

Així mateix, Gallardo ha assegurat que la Unesco, “en paraules de la secretària, està entusiasmada” a poder rebre i analitzar aquesta candidatur, ja que considera que podria “llançar un missatge molt potent” i que, en certa manera, podria servir d’“exemple de compromís” per a d’altres països i territoris. I en aquesta línia, ha insistit que el fet d’entrar-la abans de final d’any com es vol fer fa que s’entri “amb el temps suficient per ser valorada durant el 2023”. A més, i tenint en compte “l’especificitat” d’aquesta candidatura, “tindran el temps suficient per fer un feedback i si hi ha un factor que hàgim de corregir poder-ho fer abans que acabi el termini de 30 de setembre del 2023”, ha precisat el ministre, que ha remarcat que un cop rebut el retorn dels comuns “podrem entrar en la recta final per tancar el dossier”.  


La intenció era presentar el dossier el setembre passat

Malgrat que des del ministeri de Presidència, Economia i Empresa no es vulgui sentir a parlar de cap ajornament, el cert és que l’equip que ha treballat en l’elaboració de la candidatura d’Andorra com a Reserva de la Biosfera ho ha fet sempre amb la idea de presentar el dossier a la Unesco el setembre del 2022 per tal de poder rebre el reconeixement, sempre que l’avaluació fos favorable, a l’abril de l’any vinent. Així s’ha explicat en les diferents reunions per exposar la iniciativa, i així ho recollia el portal web de la candidatura fins aquesta mateixa tarda, quan després de les manifestacions del ministre s'ha modificat amb rapidesa.