Deixant al marge la complexa situació per a la governabilitat de Catalunya, els resultats de les eleccions de diumenge passat també parlen de la realitat més immediata: com interpreten els implicats la victòria –per la mínima, 1.199 davant 1.173– de Compromís respecte de Junts a la Seu d’Urgell? Com el color blau de què s’ha tornat a tenyir pràcticament tota la comarca, amb 2.614? Sense parlar dels vots que s’han deixat pel camí ERC respecte de les passades autonòmiques –ha caigut en 762 a la comarca–, la CUP n’ha perdut 136 i els Comuns, 121.
Com correspon, es tracta de fer la lectura més positiva (allà on és possible), i és el que fa el novament diputat electe del PSC per Lleida Òscar Ordeig, que en clau pirinenca recalca que “a la Seu hem guanyat per primera vegada unes eleccions autonòmiques en 45 anys, mai no havíem quedat primers”. Això per treure la part dolça de la diguem-ne rebolcada que han patit a la comarca, “però la Seu marca molt”. Que es confirmin les majories perquè Salvador Illa sigui president, recorda, depenen projectes crucials per a aquesta part del Pirineu, “que responguin a les moltes mancances que hi ha” i entre aquests projectes hi ha “des de la Llei de Muntanya a serveis bàsics com salut, escola rural, les relacions transfrontereres... i per descomptat el nou hospital i la residència de la gent gran, tots els temes que hi ha sobre la taula”.
“Necessitem quatre anys”
Per tirar-ho endavant, insisteix, “necessitem una legislatura de quatre anys i un govern fort” per entomar-ho. Caldrà que la comissió negociadora que ahir ja designava l’executiva se’n surti, “i no hi ha cap suma possible que no passi pel PSC; els ciutadans han votat i han decidit que Illa sigui el proper president”. Ni pensar-hi, en una repetició electoral, “En cap cas ho valorem des del PSC”.
Satisfet amb els més de 300 vots guanyats respecte de les anteriors eleccions al Parlament, admet que pel que fa a la comarca “tothom sap que sempre ha estat un vot molt convergent, zones molt conservadores, per això quan poses en perspectiva les xifres de la ciutat de la Seu, els resultats són molt bons”, insisteix Ordeig, tot traient pit, de pas, que al conjunt de la demarcació el PSC ha crescut un 5%, “que és la pujada més gran a tot Catalunya del PSC”.
guanyar ‘La partida’
Des de Junts, Jordi Fàbrega apuntava que la seva formació “ha guanyat de manera clara a l’Alt Urgell i al Pirineu, amb gairebé un empat tècnic amb els socialistes a la Seu. Junts és l’únic partit independentista que puja en vots i escons”. Satisfets, també, dels resultats, han guanyat la partida a tots els municipis, excepte a Cava (empatats amb ERC) i la Seu, “però hem estat allí, perquè han guanyat els socialistes, però per 26 vots”. A un any de les municipals, on sí que els havien guanyat per molt, considera que van retallant distàncies, tot i ser processos electorals diferents.
“A banda, ho podem extrapolar arreu del Pirineu. A la Cerdanya hem guanyat, excepte a Martinet, per exemple. Al Pirineu som hegemònics”, ressalta, “així que estem en la bona línia i hem de continuar treballant”.
Resultats propis al marge, Fàbrega es reconeix preocupat per l’increment de sufragis aconseguits pels partits d’extrema dreta. “Vox s’ha mantingut en diputats, però a casa nostra també han crescut en vots”, i Aliança Catalana, “i amb un escó per Lleida, és la realitat que viu tot Europa, i ara ha irromput l’extrema dreta amb bandera independentista. No és una bona notícia que formacions clarament xenòfobes i que van contra els drets humans tinguin suport popular i representació parlamentària”.
Finalment, Fàbrega puntualitza que en aquesta legislatura serà “l’únic diputat” de l’Alt Urgell. “Ho entomo amb la gran responsabilitat que és fer sentir la veu del Pirineu a Barcelona”.
“Onada reaccionària”
Des de l’Alt Urgell encapçalava la llista de la CUP per Lleida Bernat Lavaquiol, que no va obtenir l’escó. Agraïa els 7.067 vots que els van fer confiança. Tot i així, “no han estat uns bons resultats, amb el Parlament més espanyolista i de dretes, en una onada reaccionària que travessa el país, on s’enfonsa el valor d’esquerres i independentista, i en aquesta intersecció és on som nosaltres, com ERC, amb qui compartim valors”. Amb tot, puntualitzava, “als pobles, als barris, hem vist que hi ha molta gent treballant per l’alliberament social i nacional. Entenem la desesperança, però els volem cridar a l’optimisme, i no parlo com a CUP, sinó tota la gent d’esquerres, tots els independentistes, hem de fer un bloc ampli per fer front a les dretes i les polítiques antisocials i per combatre l’extrema dreta, que ve a fracturar la societat”.
Els Comuns de l’Alt Pirineu i Aran, via comunicat de premsa, també agraïa els més de 3.500 vots rebuts i asseguraven que “malgrat els resultats que han determinat que no obtinguéssim representació parlamentària, volem assegurar-vos que continuarem treballant per defensar els interessos de les polítiques d’esquerres reals”. Es mostraven igualment preocupats per l’avenç de l’extrema dreta, que titllaven d’alarmant.