Els ponents de la primera sessió del cicle de conferències del vintè aniversari de la Constitució, Òscar Ribas i Antoni Morell, van destacar ahir la importància de la feina que es va fer durant els anys previs al procés constituent.

Així, l’historiador i secretari del primer Govern d’Andorra, Antoni Morell, va afirmar que l’any 1993 va ser molt important per a la història del Principat, però que ho va ser per tota la feina que s’havia fet anteriorment.
Morell va recordar que els homes i dones del país “van lluitar durant més de 700 anys per ser independents i poder aconseguir la Constitució del 1993”. Tot i així va afegir que “la Constitució és una eina de treball, no una bíblia, i per tant es pot canviar”, i va recordar que la història de molts països així ho demostra. En aquest sentit va opinar que cal consultar sempre el poble, i que sigui el que decideixi cap on vol anar.
Per la seva banda, l’excap de Govern Òscar Ribas va parlar dels anys anteriors a la Constitució des del punt de vista històric, assenyalant la importància del pacte dels coprínceps amb els representants del poble, però també va exposar la seva experiència personal en el procés. Ribas va recordar que “jo vaig començar a treballar-hi als anys 60 i la Constitució va ser el 1993”, i per tant va indicar que “primer va ser un procés molt lent, i cap als 90 es va accelerar”.
D’altra banda, Ribas va donar la seva opinió sobre la situació política actual i els darrers esdeveniments ocorreguts al si del Partit Socialdemòcrata. L’excap de Govern va assegurar que “és lamentable que un partit arribi a aquesta situació”, i que això vol dir que “cal revisar les estructures polítiques, no només d’aquí sinó de tot arreu”. Al mateix temps va afegir que “caldrà reinventar la democràcia, tot i que no sabem què en sortirà, però així no podem continuar”.
El síndic general, Vicenç Mateu, que va fer la presentació del cicle de conferències organitzat pel Consell General, va indicar que amb l’esdeveniment es vol donar una perspectiva del que va suposar la Constitució, però que es volia començar amb els anys previs per mostrar que la Carta Magna va ser el resultat d’“un moviment important de reivindicació”.
El pròxim dilluns 29 d’abril els ponents seran Joan Massa i Pascal Escande, el 6 de maig serà el torn de Juan José López Burniol, Laurence Burgorgue-Larsen i Carles Viver i Pi-Sunyer, i el 13 de maig tindrà lloc la darrera sessió, que serà protagonitzada per Ladislau Baró i Jaume Bartumeu.