Rosa Gili acumula una llarga experiència en política, però és novella en l’àmbit comunal. Després d’imposar-se en la territorial a les eleccions generals, el PS ha dipositat en ella tota esperança per acabar amb el domini taronja a Escaldes. Com no deixa de repetir durant la campanya, promet escolta als ciutadans i treball per millorar la parròquia i que la gent hi pugui viure feliç.

Rosa Gili se sent favorita?
Nosaltres tenim bones percepcions de la gent. Penso que hi ha gent que vol un canvi, també penso que van veient el dinamisme que tenim, que tenim moltes ganes de fer coses, és un equip molt creatiu, amb  experiència en el coneixement de les institucions. Per tant, crec que tenim els coneixements, les ganes, la capacitat i la motivació. Jo penso que hi ha gent que ho està veient, però ho veurem clar el dia 15. Una cosa són les percepcions i una altra la realitat, però penso que tenim un molt bon projecte.

Des de DA se l’ha criticat per deixar el Consell General. Què els diria?
Són arguments bastant pobres. Si faig aquest pas, també és veient la situació al Consell. Des del moment que han fet un pacte que els ha permès tenir majoria absoluta, el Consell General no compta per a res. Ja ho vaig viure la legislatura passada. A més, que diguin que fent això no m’estimo la parròquia, crec que és més aviat el contrari. Si no m’estimés la parròquia, m’hauria quedat al Consell on podia estar còmodament quatre anys. Jo soc molt passional i si un dia rere l’altre l’únic que fas és picar de cap contra una paret, m’ha semblat que era el moment de fer una altra cosa.

Si no guanya, també li tocarà estar a l’oposició i potser amb menys pes que al Consell General.
Sí, per això vam proposar canvis en el funcionament dels comuns, per democratitzar-los, però no es va acceptar. Per tant, si perdem i anem a l’oposició serà dur, no és el que voldríem, però no plantegem aquest escenari.


Proposen donar un espai, pressupost i personal al servei de l’oposició. És la fórmula per dignificar la tasca que es fa?
Claríssimament. Primer, no volem tractar ningú com se’ns ha pogut tractar a nosaltres a les minories. Segona, que el nostre lema és treballar per a tothom i sempre hem dit que les minories defensen una part important de la població. Volem construir per a tothom i des del respecte més gran, fins i tot cap als rivals polítics. Si tenen bones idees, les volem acceptar, realment pensem que és enriquidor treballar conjuntament. Des del Consell General és el que hauria volgut, però no hi ha aquesta visió i crec que és molt trist i poc democràtic.

Com valora l’oposició feta per Cèlia Vendrell?
Crec que ha fet bona feina, però l’ha fet amb els mitjans que se li han donat. I quan se’t dona un pressupost dos dies abans i tens una altra feina, es fa el que es pot. Per tant, crec que han sigut uns anys difícils, primer eren dos i després ha estat sola.  Hi ha moltes comissions, hi ha coses que se les treballen en junta de govern i no s’expliquen. A partir d’aquí, miracles no en podia fer, però una persona sola sense mitjans crec que ha fet molt bona feina. I qui digui el contrari no sap quins arguments agafar per intentar fer-se valdre.

Què li falta a la parròquia?
Jo el que trobo a faltar és veure la gent feliç. Trobar eines, des del Govern i també des del Comú per fer la vida més fàcil a la gent. Crec que el Comú no ha escoltat prou, crec que es pot escoltar més i és el que volem fer, que hi hagi les portes obertes i a partir d’aquí trobar elements per facilitar les coses. 

Què proposen en concret?
Per exemple, en l’àmbit econòmic volem fer un viver d’empreses i fer un servei d’assessorament. Escoltar primer, ajudar segon, i fer-ho entre tots. Consultar més la ciutadania en els temes importants, sense caure en l’excés. Tenim moltes idees al cap. També projectes per ajudar en el tema de l’habitatge, com fer una borsa d’habitatge i fer-ho en col·laboració amb els privats, parlar amb propietaris de cases buides i veure com col·laborar per fer pisos.

Els últims anys hi ha hagut certa rivalitat entre Escaldes i Andorra la Vella. Cal recuperar el treball conjunt?
És una evidència. Escaldes i Andorra la Vella són les dues parròquies centrals, molts turistes no saben quan es canvia d’una a l’altra. Voler impulsar coses individuals per ser més que l’altre, em sembla pueril. Hem de voler que el conjunt del país vagi bé. Tinc claríssim que amb l’equip de la Dolors Carmona rumiarem en l’interès general no amb ganes de voler-se posar una medalla una o altra. Nosaltres som d’unir forces i fer sinergies. 


Què li semblen els canvis de posicionament en relació amb l’heliport?
Crec que el que queda clar és que els Demòcrates no són gent massa de fiar. Qui va veure la sessió de dijous va veure que el ministre té al cap  fer aquest heliport, per tant, no ens dona gaire confiança. A més, els terrenys estan a Encamp i per tant, no sé fins a quin punt els demòcrates d’Escaldes són gaire de fiar en aquest aspecte. No s’havien posicionat mai clarament en aquest aspecte fins a aquestes eleccions. 

És el moment de decidir què es fa amb l’accés rodat a la vall del Madriu?
Nosaltres hi estem clarament oposats. És una vall estreta on el camí empedrat és un valor reconegut per la Unesco. Per tant, ho tenim molt clar, no hi pot haver un accés rodat. I és clar que cal treballar solucions per als cortalans.

I quina solució tenen?
S’havia parlat d’algunes coses, però hem d’acabar de veure. En tot cas, penso que ha estat un tema deixat per part del Govern, per espolsar-se les pessigolles i passar la responsabilitat a les parròquies.