La negociació per a la lliure circulació de persones amb la Unió Europea en el marc de l'acord d'associació no es durà a terme, "probablement" fins a finals del 2018 o el 2019, tal com ha assenyalat el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya. Tant el titular d'Exteriors com el catedràtic de dret internacional públic de la Universitat de Barcelona Andreu Olesti (que ha ofert una xerrada en el marc del cicle 'Diàlegs europeus a Andorra' de l'ambaixada d'Espanya) han posat en relleu que la transitorietat aconseguida per Liechtenstien pot ser un precedent que pot servir perquè Andorra pugui mantenir el sistema de quotes de manera transitòria. Pel que fa a la lliure circulació de serveis, Saboya ha manifestat que la negociació s’hauria de fer durant la segona meitat del 2017, més concretament en el darrer trimestre, i ha recordat que també s'ha demanat una "gradualitat".

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha posat en relleu que “probablement” la negociació per a la lliure circulació de persones amb la Unió Europea en el marc de l’acord d’associació no tindrà lloc fins a finals del 2018 o el 2019, amb la qual cosa l’escenari en què es farà aquesta negociació serà segurament diferent al que hi ha actualment i, a més, es duria a terme al final de l’actual legislatura o bé al començament de la següent. Tant Saboya com el catedràtic de dret internacional públic de la Universitat de Barcelona Andreu Olesti (que ha ofert una xerrada en el marc del cicle 'Diàlegs europeus a Andorra') han destacat que el fet que Liechtenstein hagi aconseguit mantenir períodes transitoris pel que fa al manteniment de quotes i, per tant, perquè la lliure circulació de persones no sigui d’aplicació plena, pot ser “un precedent” . 

D’aquesta manera, Olesti ha destacat que amb Liechtenstein ja hi ha “un antecedent” i, per tant, que en les negociacions caldrà veure el que cedirà una part i l’altra perquè les especificitats puguin ser tingudes en compte. En aquest sentit, ha recordat que en el marc d’una negociació no s’obté mai “ni el zero no el 100%” ja que hi ha d’haver concessions de banda i banda. De la seva part, Saboya ha destacat que Andorra ja va plantejar des de l'inici de les negociacions “la necessitat de trobar procediments de transició” de la situació actual a la lliure circulació i durant els quals es pugui mantenir el sistema de quotes actual. De fet, ha recordat que Liechtenstein va aconseguir aquesta transitorietat i ja fa uns “20 o 25 anys” que es va renovant. En aquest aspecte concret de la lliure circulació de persones, el titular d’Exteriors ha manifestat que la situació és diferent a la de Mònaco i San Marino i que, per tant, calen solucions particulars.

Pel que fa a la lliure circulació de serveis, Saboya ha destacat que la negociació s’hauria de fer durant la segona meitat del 2017, més concretament en el darrer trimestre. De fet, ha afegit que en les darrers sessions ja s’han anat produint “intercanvis tècnics”. En aquest sentit, ha recordat que Andorra ha demanat una “gradualitat”, ja que no es podria fer front al “big bang” que suposaria haver d’assumir de cop tot el cabal comunitari. 

Olesti ha posat en relleu que un acord d’associació amb Europa ha de suposar la no discriminació en la lliure circulació i que s’obrin “portes de potencial benefici” tant per a Andorra com per a Europa. 

La xerrada d’Olesti ('La lliure circulació de persones i de serveis en el mercat interior de la Unió Europea') ha tingut lloc a l’ambaixada d’Espanya i ha comptat amb l’assistència de diferents representants polítics, com Víctor Naudi i Pere López, així com del teixit empresarial del país. Aquesta xerrada s’ha fet coincidint amb el Dia d’Europa, tal com ha recordat l’ambaixador Manuel Montobbio en el seu discurs.