Diari digital d'Andorra Bondia
Saboya: El Govern va conèixer els fets “de forma gènerica i sense proves”
Saboya: El Govern va conèixer els fets “de forma gènerica i sense proves”

Saboya: El Govern va conèixer els fets “de forma gènerica i sense proves”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern va conèixer l’existència de les presumptes coaccions i amenaces denunciades per Higini Cierco dijous passat de forma “informal i genèrica, sense detalls ni sense l’aportació de cap prova” un cop Banca Privada d’Andorra ja “havia estat intervinguda, el consell d’administració suspès i el conseller delegat detingut i empresonat”.
Així ho va explicar ahir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va voler deixar clar que en el moment en què suposadament s’haurien produït aquests fets “a cap autoritat se l’informa” d’aquestes malgrat que l’ordenament jurídic estableix que si es dóna un “element de rellevància” que pot afectar el sector financer s’hagi de comunicar a les autoritats competents, en aquest cas l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).
Saboya, que va assegurar desconèixer el perquè s’ha tardat 15 mesos a comunicar aquests fets,  va explicar que el Govern “no té cap element” per poder valorar la veracitat d’aquests justificant d’aquesta manera que l’executiu no fes cap actuació ni gestió al marge de recomanar que es denunciessin els fets on pertoqués, “com finalment així ha estat”.
En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors va reiterar “la confiança en la justícia andorrana”, que de fet ja ha obert una nova causa arran de la denúncia d’Higini Cierco, i es va mostrar convençut que “s’investigaran aquetes suposades amenaces” i que “es dirimiran les responsabilitats que escaiguin”.
Així mateix, Saboya, que va destacar que Andorra “farà valdre tots els mecanismes de l’Estat de dret”, va mostrar també la seva total confiança, i la de l’executiu, en que la justícia donarà també continuïtat a la causa oberta per presumpta revelació de secret bancari, ja que de la declaració feta per Higini Cierco dijous passat davant la batlle se’n deriven noves  informacions sobre la presumpta autoria. El titular d’Exteriors també va mostrar la confiança en la justícia pel que fa a la investigació de les onze causes pendents més en relació amb Banca Privada d’Andorra.

Sense pressió d’Espanya
D’altra banda, Saboya, que va recordar que les causes per BPA són per blanqueig de diners i que res tenen a veure amb el ‘cas Pujol’, va destacar, en relació amb aquest darrer, que qualsevol acció que s’ha fet ha estat en el marc dels acords i convenis bilaterals existents i amb el “respecte més absolut” als canals establerts.
En aquest sentit, el ministre d’Afers Exteriors va assegurar que en cap moment ni el cap de Govern, Antoni Martí, ni el ministre de Finances, Jordi Cinca, o ell mateix així com cap altre membre de l’executiu ha rebut mai cap pressió per part del Govern espanyol en les trobades amb Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro o José Manuel García-Margallo.
Així, el ministre va destacar la bona relació amb l’executiu de l’Estat veí, una relació que no tindria per què canviar sigui quina sigui l’evolució de la investigació de la denúncia de Cierco, evolució que no va voler “prejutjar” tot apel·lant a la “responsabilitat” i la “prudència”.
En un àmbit similar, Saboya, que amb relació al posicionament expressat per Liberals d’Andorra va recordar que ja han utilitzat altres vegades la tàctica de “demanar dimissions per tot”, va evitar pronunciar-se sobre si Andorra pot ser víctima de les tensions entre Catalunya i Espanya pel procés independentista recordant que es tracta “d’una dimensió que no ens pertoca al Govern d’Andorra analitzar”.

Gilbert Saboya
BPA
Higini Cierco
coaccions
amenaces
sense proves
justícia
'cas Pujol'
'cas BPA'
pressions
Espanya

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Mira nois!!! Malgrat solament vagin conèixer les amenaçes de forma genérica, si a Estats Units i uns congresistes i el President de la República coneixen una amenaça de manera genérica diguem, de Canadà, tu creus que que no farían rés o qué dirían, "no es naaaa." S'us plau nois, son unes mentiders del talant de Bill Clinton quan deía de Mónica, "no sabía rés!"

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte