Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença des del seu domicili.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença des del seu domicili.

Salut confina tots els residents del Cedre


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Després que dos residents del Cedre hagin donat positiu a la prova del Covid-19 i que hi hagi quatre casos sospitosos més pendents de diagnòstic, el Govern ha decidit confinar tots els residents del centre sociosanitari. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença amb el portaveu de l'executiu, Eric Jover, per fer el punt de la situació de l'epidèmia de coronavirus d'aquest migdia, avui una mica especial doncs Martínez Benazet l'ha hagut de fer per via telemàtica en trobar-se confinat al seu domicili per haver estat en contacte amb un malalt per Covid-19.

El ministre, que ha destacat que de moment no s'han rebut més analaítiques motiu pel qual els casos positius per coronavirus es mantenen en 53 mentre n'hi ha 42 pendents de diagnosticar, ha precisat que s'ha decidit reservar una de les plantes del Cedre per a les dues persones malaltes així com per a totes aquelles que presenten alguns símptomes, mentre que la resta de residents es dividiran en dos grups. Un romandrà al centre sociosanitari, i l'altre serà traslladat a un hotel, on disposaran també de l'atenció corresponent. 

En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha admès que la situació al Cedre és ara mateix el que "més preocupa", ha precisat que en el cas que qualsevol dels residents sans, siguin del grup de l'hotel o del que es mantindrà al centre, presenti també símptomes se'l traslladarà immediatament a la planta reservada.

El titular de Salut, que ha destacat que dels 53 positius només n'hi ha cinc hospitalitzats malgrat que un es troba greu, ha mostrat també la seva preocupació pel personal sanitari. I és que 18 dels casos detectats corresponen a professionals sanitaris i n'hi ha 17 més entre els pendents de diagnosticar. Per això, el ministre ha insistit novament en la necessitat de protegir a aquest personal a qui ha recordat l'obligació d'utilitzar les mesures de protecció fins i tot a l'hora d'"atendre un peu trencat ja que no sabem qui ens pot contagiar". 

I és que "la caiguda dels professionals de la Salut pot fer que ens posin en dificultats", tal com ha admès Martínez Benazet, que ha augurat que molt probablement en els propers dies hi haurà "més casos", no només de l'àmbit sanitari sinó també del Cedre i de l'entorn de l'escola andorrana de batxillerat, els tres focus de contagi dels quals provenen la majoria dels casos positius.

En aquest sentit, el ministre, que ha remarcat que s'està en fase 3 és a dir de "transmissió comunitària", ha incidit en la importància de complir amb les recomanacions i fer cas de les mesures decretades per tal que no apareixen casos nous i el que ho facin, un cop passat el període d'incubació i el pic que s'espera pels propers dies, "permetin aplanar la curva".

Amb tot, Martínez Benazet ha explicat que es compta amb un pla de contingència que preveu fins i tot el pitjor dels escenaris per fer front a l'expansió de la Covid-19, que "ha tingut una situació molt explosiva a l'inici" però que, amb les mesures, s'espera contenir.

Així mateix, el titular de Salut, que ha confirmat que el CAP de Fener s'ha tancat després que dues infermeres hagin donat positiu per coronavirus i ha dit que s'obrirà així que es compti amb els recursos necessaris, ha explicat que, conjuntament amb l’epidemiòleg català Oriol Mitjà -amb qui ja es compta d'assessor- s'està treballant en la possibilitat de "fer un tractament preventiu" a les persones identificades com a contactes pel risc d'haver estat amb algun dels malalts.

Pel que fa a l'aprovisionament de material sanitari i de protecció, el ministre ha admès que hi ha algunes dificultats i ha confirmat que s'ha fet una recaptació de material necessari a les famàcies a la vegada que moltes d'elles també s'han posat a disposició del ministeri. Martínez Benazet ha destacat que s'està a l'espera de rebre 170.000 mascaretes quirúrgiques, que han d'arribar via París, així com també de poder recepcionar 50.000 mascaretes fpp2 que han d'arribar d'Espanya. Pel que fa als kits de depistatge, el titular de Salut ha confirmat que ja són a Barcelona i que en un o dos dies estaran disponibles al país.

Salut
confina
tots
residents
Cedre

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

sisplau, mascaretes per tothom! per anar al super i sortir al carrer Les haurem de fabricar DIY. No espereu que sanitat us digui que s´ha de fer perque no ho saben ni ells.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte