Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups de la majoria van entrar ahir a tràmit la proposta d’acord sobre salut mental.
Els grups de la majoria van entrar ahir a tràmit la proposta d’acord sobre salut mental.

Salut justifica els retards del Pisma perquè “tenim penúria de personal”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Demòcrates

“Senzillament falla que estem tenint penúria de personal”. Amb aquesta afirmació clara i directa explicava el ministre de Salut, Albert Font, els incompliments de calendari a l’hora d’implementar les accions previstes en el Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma). Després del malestar expressat per les entitats socials, el  titular de la cartera de Salut va reconèixer que “se’ns pot criticar per la demora i penso que és just rebre aquesta crítica, però no amb la intencionalitat”.

I és que en una entrevista amb el BonDia va detallar que “el servei de psiquiatria i els serveis d’assistència psicològica estan faltats de personal”, així que encara que es disposa “d’un cap de servei molt dinàmic, que fa tot el que pot i es desdobla allà on pot”, és obvi que no es pot donar cobertura a tota la demanda que té el servei. “Hem de fer esforços, i en som conscients, de reclutament i de reorientació del que s’està fent a nivell del servei de Salut Mental”, va exposar, assegurant que la recerca s’està fent “tan activament com podem”. Quan està previst que es puguin cobrir les places? “Ben aviat”, va dir Font, que defensa el Pisma com “un gran instrument d’orientació i organització del que ha de ser la salut mental”.

És cert, però, que “està basat en una combinació del servei i amb un calendari d’actuació que fa que un servei només pot néixer quan el seu predecessor ja ha nascut”, fet que no s’està donant. Falten professionals perquè hi ha places vacants, però també va apuntar que s’hi van afegint baixes “cada dos per tres” de professionals que han agafat la Covid. “Hem de callar i abaixar el cap quan se’ns critica per qüestions de calendari, però com a circumstàncies atenuants tenim això”, va remarcar.

En aquest sentit Font va avançar que un cop estigui del tot aprovada la cartera de serveis, que donarà entrada també als psicòlegs, una llarga reivindicació que s’ha fet més evident per la situació derivada després de la pandèmia de Covid, “tindran un rol molt positiu”. I és que fins ara hi ha hagut “bona sintonia i la seva aportació serà significativa en el tema de la salut mental”. El titular de Salut no va amagar les dificultats amb què es troben per contractar personal. Mentre hi ha qui defensa que “el juliol és un bon mes per reclutar personal perquè les facultats acaben els cursos, altres pensen que és un mal moment perquè la gent no té ben definits els seus plans”, independentment, “nosaltres busquem i trobarem”. Ara bé, va reconèixer que “sempre serà massa tard”. Tot i que va remarcar que “tenim consciència d’aquesta mancança i hi posarem remei sí o sí”.

Model de vida
Un dels elements que va destacar és que com a mínim s’és “proactiu” i tot i anar tard a identificar algunes coses com a prioritàries, “no accepto aquesta crítica en el sentit que hem fet una cosa que no s’havia fet mai, que és donar el lloc als psicòlegs que legítimament han de tenir en una societat com la nostra”. Una societat que Font va definir com a “estressògena” i on considera que “anem tard a deixar que sigui una societat tan patògena a nivell de malalties o afeccions psicològiques”. Aquí hi lliga el tipus de vida “basat en les presses, les cues, les sirenes, anem tots corrent...”, sumat a “un nivell de vida baix, salaris baixos, la gent pateix perquè no els facin fora o no els esbronquin a la feina”. Per tot plegat va demanar que “ho hem de tenir present i no només és missió del ministeri de Salut, sinó de la societat en general, no serveix de res curar si no has pogut prevenir”.

Entrada a tràmit la proposta d’acord sobre salut mental dels grups de la majoria

Els grups parlamentaris de la majoria (Demòcrates, GPL i Ciutadans Compromesos) van entrar ahir a tràmit la proposta d’acord sobre salut mental per reforçar els serveis i millorar l’acompanyament de pacients i familiars. El text preveu que la CASS pagui el 90% del cost d’ingressar menors en centres de fora, encomana al Govern dotar el servei de Salut Mental dels recursos econòmics i humans necessaris per fer front a l’increment de casos i s’insta a reforçar les campanyes de prevenció i sensibilització sobre salut mental entre els infants i joves. També es vol garantir la formació a professionals i seguir impulsant la figura de l’educador de carrer per poder detectar joves vulnerables.

Salut
justifica
retards
pisma
perquè
“tenim penúria de personal”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte