Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Sanitat.
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Sanitat.

Salut vol descongestionar Urgències ampliant les permanències mèdiques


Escrit per: 
M. S. / Foto: Jonathan Gil

El ministeri de Salut podria recórrer al servei de Permanències mèdiques (SPM) per mirar de descongestionar el servei d’Urgències, especialment en aquells dies i franges horàries de més afluència. 

Així ho va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la darrera compareixença davant la comissió legislativa de  Sanitat on, responent a una interpel·lació del parlamentari socialdemòcrata Jordi Font, va explicar que respecte al servei d’Urgències “hi ha una taula de treball i es fan millores contínues”, com per exemple incrementar la plantilla durant aquells mesos de més afluència turística on es nota també un increment de l’afluència a Urgències. 

Amb tot, el ministre va apuntar que fins a un 40% dels casos que s’assumeixen en aquest servei són “de baixa urgència” i que per tant “podrien ser tractats en un altre dispositiu”. I és aquí on el ministeri pensa en el SPM com a possible via per evitar la saturació d’Urgències en dies determinats. En aquest sentit, Martínez Benazet va destacar que es podria “mirar d’allargar” el servei de Permanències mèdiques, que actualment només funciona els dies festius, “alguns dies laborables i en algunes franges horàries en les quals hi ha més freqüentació a Urgències”.

Tot i que és una opció que encara s’està estudiant en el marc de la taula de treball, la voluntat del titular de Salut és que es pugui posar en marxa en un termini relativament curt de temps. “He previst una partida pressupostària per a aquest 2020 per si això ja ho poguéssim fer”, va destacar Martínez Benazet, que va incidir en la necessitat que “o bé sigui aquest o un altre el tractament, perquè respectaré l’opinió que tingui la taula de treball, que puguem començar ja aquest 2020”.

D’altra banda, el ministre va admetre que l’Enquesta nacional de salut “és la nostra assignatura pendent” tot i la “importància” que té, ja que “ens fa molta falta” de cara a poder determinar la política sanitària. Amb tot, Martínez Benazet va assegurar que durant el primer semestre de l’any vinent es portarà a terme la licitació i la contractació dels treballs i que s’iniciarà també el treball de camp amb la voluntat que durant el 2021 es pugui disposar ja dels resultats.

Quant a l’Enquesta nutricional, el ministre va destacar que ja s’estan enllestint els treballs per poder-la publicar i treure’n les conclusions escaients.

Salut
descongestionar
urgències
permanències
mèdiques

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte