Hi havia expectació. La sala del Consell de Comú de la Massana estava plena a vessar. Els seients plens i molta gent dreta. Entre consellers entrants i sortints, ocupaven les primeres files, i els familiars i membres dels partits, la resta, però la sala feia patxoca. Dia gran. Sessió dels Sants Innocents, amb el jurament dels nous cònsols i consellers de Comú sorgits de les eleccions comunals del dia 17 de desembre passat. La nova cònsol major, Eva Sansa, antiga cònsol menor, ha fet tota una declaració d’intencions només acabada la sessió, amb nou poder recentment estrenat: agilitzar tant com sigui possible els estudis de càrrega per poder aprovar el pla d’urbanisme i treballar per l’eficiència en la xarxa d’aigua.

Sansa, que ha jurat el càrrec al costat del seu número 2, Roger Fité (que l'ha promès), ha desgranat les línies estratègiques del seu mandat i, en concret, ha ressaltat les prioritats per a aquests primers dies. D’entrada, agilitzar al màxim els estudis de càrrega amb l’objectiu de tirar endavant la revisió del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) de seguida que estiguin llestos. Segons Sansa, a finals de gener segurament ja tindran un petit esbós d’aquests estudis de càrrega i podran començar a treballar. “Si hem de fer estudis preliminars, els farem, però ens hem posat en contacte amb l’empresa i ens han assegurat que el mes vinent hi haurà aquest primer esbós”, ha revelat. Per revisar el POUP, cal un any i mig, de manera que a mitjans de mandat estarà enllestida, ha vaticinat la nova cònsol major.

En segon lloc, amb una situació de falta de pluges i neu, el Comú abordarà la gestió de l’aigua. “Hem de treballar de valent per evitar possibles episodis de sequera, com vam tenir els mesos de setembre i octubre”, ha remarcat Sansa. Així, ha explicat que la setmana passada havien tingut una reunió amb l’empresa especialitzada i “estem esperant el retorn dels tècnics per veure com continuem, ja que s’ha fet una gran tasca i cal seguir per buscar noves captacions”, ha precisat.

Amb el 41% del vot a l’esquena, Guillem Forné encapçalarà els dos únics consellers de l’oposició. Vestit amb tratge i corbata, un fet poc habitual en ell (“m’hi han obligat, li tinc mania a la corbata”, ha assegurat), ja que es va passar tota la campanya amb roba d’esport, el conseller d’Amb Seny ha explicat que encara el nou repte (abans formava part de la majoria) “amb més llibertat i molta més il·lusió per començar una nova etapa en què representem més del 40% de l’electorat, cosa que ens dona la gran responsabilitat de ser la veu de totes les sensibilitats que confien en nosaltres per afrontar els reptes. No serà fàcil, és clar, però esperem poder tenir totes les eines a disposició per fer la feina que ens toca”. En aquest sentit, ha recalcat que el POUP i l’aigua seran “dos dels cavalls de batalla” d’aquest mandat. A partir d’aquí, “encarem la nova etapa amb una mirada constructiva, nosaltres estem per millorar i no per entorpir, no creiem amb l’oposició destructiva”. Prova d’això és que s'han abstingut en lloc de votar en contra.

Qui també ha intervingut ha estat la cònsol sortint, Olga Molné, amb un discurs davant el ple que no ha estat exempt d’emoció. “M’he emocionat perquè han estat quatre anys en què hem compartit moltes coses, així que marxo satisfeta de passar el relleu a l’Eva, en qui confio plenament, perquè sé que és una persona treballadora i capaç, i per això estic convençuda que ho farà molt bé”.


El capità i la vigència de la figura del sometent
En un dels moments de la sessió de Consell de Comú dels Sants Innocents, la cònsol major sortint, Olga Molné, quan encara ostentava el càrrec –això sí, per poc temps– ha anunciat que havia de jurar o prometre el càrrec el capità, una figura que ha remarcat que “és molt nostra”, ja que una de les seves funcions és ni més ni menys que controlar el sometent, un cos “plenament vigent”, ha assegurat Molné, tal com es va poder comprovar durant la pandèmia, ja que es va haver d’activar a causa del confinament.