Les primeres observacions a l’entorn de la proposta de modificació de la llei de les transferències es van posar a sobre de la taula en la reunió mantinguda ahir entre el Govern, els comuns i el Consell General. Així, tot i que la xifra de 55 milions d’euros anuals per a les corporacions satisfà totes les parts, hi ha comuns que demanen canvis en algun percentatge de repartiment o la introducció de criteris nous. Aquest és el cas de Sant Julià de Lòria, que defensa un pes més important de la població respecte de la proposta inicial i reduir el del territori. També aposta per incorporar el criteri de metres lineals de carreteres secundàries i suprimir el de pernoctacions. Al mateix temps, considera que la xifra de les transferències no hauria d’estar subjecta a l’evolució del PIB, com planteja l’executiu, sinó als ingressos de l’Estat, tal com és avui.

També Andorra la Vella, tal com ja havia anunciat, va traslladar la proposta que el criteri de població pesi més, així com la introducció del criteri de capitalitat. A banda d’aquestes dues corporacions, els consellers del Partit Socialdemòcrata presentaran una proposta en la propera reunió en què es recullen simulacions basades en els criteris recollits en el document del Govern però canviant-ne els percentatges. Amb això es vol donar més pes a la població que al territori. Ahir, però, no es va entrar al detall d’aquestes propostes de canvi.

Per la seva banda, el grup parlamentari liberal afirma sentir-se còmode amb la xifra de 55 milions, com es fa el seu repartiment i quin és el seu ús, i ahir va avançar que serà favorable a la modificació que es planteja si no s’hi introdueixen aspectes que alterin el sistema. Així, el president suplent del grup, Jordi Gallardo, va afirmar que la proposta que s’ha fet “s’aguanta des del punt de vista de la coherència” i va afegir que “si es comença a entrar en casuístiques concretes” que la fan trontollar caldrà entrar a analitzar-les. “De tot es pot parlar”, va dir, al mateix temps que va ironitzar sobre el fet que s’hagi argumentat que els documents que s’han traslladat al Consell General estan consensuats entre el Govern i els comuns però ara totes les corporacions hi volen introduir canvis.

Així mateix, i en relació amb les propostes de Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella sobre les transferències, el president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, considera que el document inicial serà “difícilment tocable” perquè pot portar a un desequilibri. Amb tot va indicar que veu bona predisposició per arribar a un consens.

Quant a la llei de competències, la intenció és tancar-la en la propera reunió, així com l’acord institucional que l’acompanyarà i l’acta dels acords presos. Un dels aspectes que encara estan pendents és la demanda d’Andorra la Vella que la cessió de terreny gratuïta es faci sempre per a projectes gestionats al cent per cent per entitats públiques, a excepció de les infraestructures elèctriques. 

En relació amb aquest text, Gallardo va exposar que els liberals han intentat acostar posicions per al consens. Finalment s’ha fet pinya al voltant de la proposta del Govern, va dir, i la formació no n’ha volgut fer un “cavall de batalla”. Amb tot, ja va avançar que es reserven el dret d’esmenar el text. Per la seva banda, Aleix va celebrar que s’ha pogut arribar al consens en aquest àmbit, encara que alguna part preveu fer una constància en acta.