El copríncep francès, Nicolas Sarkozy, ha ofert el ple suport a Andorra per tirar endavant el procés d’acostament a la Unió Europea (UE) i per negociar el conveni de doble imposició, en una visita conciliadora en la qual ha aplaudit els passos donats pel Govern en matèria fiscal.

El president de la República Francesa ha fet palesa la lleialtat cap a les institucions andorranes i no va dubtar a saltar-se el protocol en diverses ocasions per saludar alguns dels consellers que el van rebre a la Casa de la Vall o els ciutadans que l’esperaven a la plaça del Poble.
La cinquena visita d’un copríncep francès al Principat h estat curta, fins i tot més breu del que es preveia inicialment. Sarkozy va trepitjar la gespa del camp del Consell cap a les 11.50 hores, amb un retard d’uns 20 minuts, però va tornar a l’helicòpter a les 14.30 hores, segons el previst. No obstant això, les poc més de dues hores i mitja que el president de la República gal·la va romandre a la capital van ser suficients per deixar ben clara la posició conciliadora i el tarannà cooperant, després d’unes hores prèvies que havien estat envoltades d’un cert malestar entre un sector de la població.
El cap de l’Estat veí va felicitar reiteradament les institucions andorranes pel procés de sortida de les llistes dels paradisos fiscals. Primer ho va fer en el discurs ofert al Consell General davant de les autoritats. Posteriorment, a l’al·locució de la plaça del Poble, enfront d’una ciutadania que tan sols va omplir l’àrea més propera a la tarima des d’on el copríncep i el cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, els van dirigir les paraules. Juntament amb la gent que es va apropar als entorns de la plaça, i que no hi va poder accedir per raons de seguretat, el ministeri d’Interior calcula que l’assistència va ser d’unes 2.000 persones.
Sarkozy no ha esquivat en cap dels actes públics la controvertida exigència, realitzada el febrer de l’any passat, en relació amb l’intercanvi d’informació fiscal. El copríncep ha apuntat que llavors va “parlar francament” i de forma directa, conscient de “la divisió institucional” i alhora desitjós que “Andorra subscrigués plenament les responsabilitats que comporta pertànyer a la comunitat internacional” en matèria de transparència.
Pel que fa a la resposta del Principat, el president de la República Francesa ha admès que “els progressos aconseguits són considerables”, però ha matisat que “encara s’han de fer nous passos” i ha recordat que “França està disposada a negociar el conveni per evitar la doble imposició”. També va voler deixar clara la seva fidelitat “i la de França a la vostra sobirania i a la vostra identitat”, i ha aclarit que “la competitivitat fiscal ningú no la pot retreure, però el frau fiscal és una altra qüestió”.
Més enllà dels convenis entre els dos països, Sarkozy ha estès la mà al Govern per avançar en les relacions amb la UE. Sobre aquesta qüestió, ha corroborat que el conjunt de reformes fiscals que s’estan duent a terme “obren noves vies per signar un acord d’associació” i ha tornat a incidir en el caràcter sobirà del país: “Crec que el Principat tindrà una sortida internacional, però és la vostra decisió. Nosaltres us ajudarem un cop presa aquesta decisió”.

Bartumeu, agraït
En el discurs ofert a la plaça del Poble, el cap de Govern ha mostrat el seu agraïment envers el copríncep francès, del qual ha afirmat que, a més d’arbitrar i moderar el funcionament dels poders públics, quan ho ha considerat necessari ens ha “indicat la bona via per fer avançar el nostre país”. Bartumeu ha afegit que la presència del copríncep francès garanteix “la permanència i la continuïtat d’Andorra, així com la seva independència”, i demostra “la nostra ferma voluntat de mantenir l’esperit paritari en les tradicionals relacions d’equilibri amb els estats veïns”. Finalment, Bartumeu ha recordat el compromís d’“avançar cap a la transparència de l’activitat financera” i la necessitat d’un “acord global amb la UE”.
contraposició d’emocions
En la seva intervenció pública, el síndic general, Josep Dallerès, no ha amagat la irritació inicial per la demanda de Sarkozy en relació amb la sortida de la llista de paradisos fiscals, ja que “com a defensor que he estat durant anys del nou equilibri aconseguit, em recordava altres temps i considerava que no tocava fer-ho al copríncep”. No obstant això, Dallerès ha admès que va acabar “aplaudint” l’acció de Sarkozy, ja que “va ser la manera de fer-nos reaccionar”.

Entesa amb joan-enric vives
Finalment, l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, ha mostrat la seva satisfacció per “l’esperit d’unitat, d’entesa i de comunicació mútua” que s'ha establert establir entre ambdós coprínceps en la reunió, de prop d’un quart d’hora, que han mantingut a la Casa de la Vall. Segons ha informat mitjançant un comunicat, l’acte ha servit per abordar diversos temes d’actualitat i per acordar “una mesura de gràcia per als privats de llibertat”.