“Els eventuals [personal contractat temporalment per l’administració] tenen l’espasa de Dàmocles sobre el cap”, recorda Jaume Bartumeu, candidat número 14 de la llista nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Per resoldre-ho, SDP proposa crear dues figures noves: “La de funcionari interí i la de funcionari laboral”, va explicar ahir el candidat a cap de Govern de la formació, Víctor Naudi. La nova figura acabarà “amb la precarietat dels eventuals”, va matisar. El funcionariat interí tindrà els drets laborals reconeguts segons el codi de l’administració. Tot això si SDP guanya les eleccions, esclar.

La creació de la figura del funcionariat interí és una de les propostes d’SDP respecte a la funció pública. “Volem una administració àgil, eficaç, transparent, preparada i pròxima a la ciutadania”, va subratllar Naudi. El candidat va insistir en “el diàleg” i en la necessitat d’assolir “un acord d’Estat en què també s’incloguin els representants dels funcionaris”. “Per redreçar econòmicament el país cal implicar tothom, donar confiança i allunyar les confrontacions”, va afegir Naudi.

La voluntat d’SDP és “suspendre l’actual llei que regula les pensions del sector públic i, paral·lelament, iniciar la reforma de la funció pública”. “Fa falta una majoria parlamentària per obrir el diàleg”, va matisar.

Sempre en l’àmbit de la funció pública, SDP proposa “un model de jubilació consensuat i sostenible”; establir “graelles salarials tenint en compte la formació, l’antiguitat, etcètera”; revisar “els complements adquirits”; “aclarir les hores extres”; “donar més pes a la comissió consultiva de la funció pública”; “augmentar serveis i horaris”; “aclarir els règims d’incompatibilitat” i “garantir la carrera professional”. “Prou de confrontacions, volem diàleg”, va reiterar Naudi.

Bartumeu va recordar que durant els dos anys de govern del Partit Socialdemòcrata (SDP n’és una escissió) es va avançar en “un model sostenible de pensions del sector públic”. El candidat d'SDPl va ressaltar que “nosaltres vam votar no a la retallada de pensions dels treballadors públics aprovada per Demòcrates per Andorra (DA)”  i va argumentar que “defensàvem un intercanvi de responsabilitats gradual, entre Estat i funcionariat”.

SDP anuncia que en el seu programa electoral recull les propostes per al funcionariat ja que considera que “DA ha fet un pas enrere, retalla drets i congela salaris, amb un resultat pèssim que no respon a les necessitats del país”.