Diari digital d'Andorra Bondia
Víctor Naudi en una compareixença anterior.
Víctor Naudi en una compareixença anterior.

SDP afirma que la situació de la població és pitjor ara que el 2011


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern demòcrata ha fracassat en l’àmbit econòmic i social, segons el fins ara conseller general de Progressistes-SDP, Víctor Naudi. I una mostra d’això és que “l’acció de Govern no ha contribuït a millorar la qualitat de vida de les famílies i els ciutadans”. En aquest sentit va assenyalar la pèrdua de poder adquisitiu de la població, l’aparició dels problemes d’habitatge i l’increment de les concessions d’ajuts socials, una mostra que la situació s’ha agreujat, va dir. Naudi també va remarcar que els joves tenen problemes per emancipar-se, reben sous baixos, tenen dificultats per accedir a un pis i molts no tornen a Andorra després d’estudiar a l’estranger. Tot això el va portar a declarar que la situació està pitjor ara que el 2011. 
En el balanç de la legislatura que va fer ahir, i que va qualificar d’atípica i de retrocés institucional, l’ex-conseller general també va assenyalar el fracàs de les reformes estructurals anunciades per Antoni Martí. Sobre aquestes va citar la reforma sanitària i de la CASS per garantir les pensions. “Tot està empantanegat”, va dir, i va afegir que les poques iniciatives que s’han impulsat s’han fet malament, com ara la reforma de les lleis de competències i transferències (que qualifica de retrocés), les lleis laborals i la Llei de la Funció Pública. Precisament sobre aquestes darreres va indicar la manca de “cintura política” de Martí per assolir consensos. Això també s’ha produït amb el pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea, del qual SDP va sortir perquè no es facilitava informació ni es tenien en compte les seves aportacions i que també ha comptat amb les crítiques del PS. 
Naudi també considera un “fracàs” el resultat de la comissió especial que es va crear al Consell General arran de l’afer BPA perquè, d’una banda, no s’ha tret l’entrellat del problema amb aquest banc i pel que fa al treball que havia de reforçar el sistema financer, tot i que s’ha fet “bona feina”, Naudi va lamentar que el Govern hagi decidit unilateralment que Andorra vol ser membre de l’FMI sense debat previ.
Amb relació al Consell General, l’exconseller d’SDP va deplorar la modificació de lleis a través d’altres textos legislatius dels quals en molts casos no s’ha realitzat la refosa, un fet que crea “confusió i inseguretat jurídica”. Així mateix va reiterar les crítiques a la modificació del reglament del Consell General, un “retrocés”, ja que trepitja drets constitucionals dels parlamentaris i dificulta l’accés a la informació al mateix temps que es va deixar passar l’ocasió de dotar el Consell General de més mitjans per poder presentar projectes de lleis més sòlids, apunta. Naudi va explicar que amb més assessoraments s’hauria evitat situacions com la que es dona ara amb les baixes de maternitat. Per acabar també va desaprovar la votació de 20 lleis a finals de legislatura sense una reflexió aprofundida. Aquest és el cas de la llei de reproducció assistida, de la qual va dir que és una còpia de la llei espanyola i que en aquest país ja s’està posant en qüestió, sobretot pel que fa a la gestió subrogada, que és “un atac a les dones”.

Roig defensa una modificació urgent del reglament del Consell General

El candidat a cap de Govern de Progressistes-SDP, Josep Roig, va remarcar la necessitat de modificar “amb caràcter d’urgència” el reglament del Consell General fruit dels canvis introduïts durant aquesta legislatura. Roig va explicar que la formació va traslladar a la delegació de l’OSCE que es va desplaçar al Principat per observar el procés electoral que aquest reglament suposa una vulneració dels drets fonamentals i un menysteniment vers el parlament perquè té la voluntat de posar traves al control al Govern.
Pel candidat progressista, aquesta “restricció del dret constitucional” dels consellers generals demostra la “nul·la voluntat” de Demòcrates per Andorra d’actuar amb transparència. És per aquest motiu que un cop celebrades les eleccions, Progressistes-SDP treballarà per trobar el “consens necessari” amb la resta de partits polítics per impulsar una nova modificació del reglament. Roig va dir que aquest serà el primer pas que cal fer, tot i que el partit no descarta altres accions.

SDP
afirma
situació
població
pitjor
ara
2011
Comentaris: 1

Comentaris

Es totalment correcte que Andorra esta mes malament que el 2011 ,som molts els que ja no podem tirar endavant amb tanta precarietat ,molt atur camuflat amb feines temporals que finalment tornen a porta a la gent ha esta sense feina i no es fàcil quan ja superes els 50 sortir d’aquest túnel ,per el que fa als joves tampoc es molt millor perquè encara que trobin feina es mal pagada i tampoc poden planificar el seu futur, que dir dels pisos que es queden 80 per cent del salari perquè treien els treballador de la banca ,administració publica y 4 directius de alguna empresa amb pes al país la resta el seu salari no dona per poder pagar aquest lloguers. Un país on mes del 70 per cent de la població depèn dels ajust per poder subsistir realment es un país que te un problema molt seriós. Andorra sempre a viscut al dia sense tenir un pla màster de futur, ningun partit s’ha preocupat de busca alternatives a les 4 botigues que ja no funcionant i sempre a deixat les decisions transcendentals per quan el toro ens envesteix i la solució ja es una mica tardana ,amb tot el respecte a tots els polítics del país jo diria que amb un problema tan general i profund com es la situació econòmica del país actual cap de ells i de cap color esta el suficientment preparat per revertir tot això i per canvia tan bankrupcy com tenim al país, realment el proper partit que entri que s’arremangui i posi fil a l’agulla perquè de no se així veurem coses que igual sorprendran a molts ,del que era Andorra i el que es ara no queda res ,si la evolució es veies en forma positiva estaria molt be pero realment no es així

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic