“Si hi ha un ministre que no és capaç d’escoltar el poble, haurà de dimitir.” Així de contundent es va manifestar ahir el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, respecte a les declaracions del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, sobre la convocatòria d’un concurs al setembre per decidir què es farà finalment amb la unitat de radioteràpia. I és que, segons Saravia, aquesta és una maniobra més per retardar una decisió “que li donarà la raó a ell” i “la sensació que tinc és que no es farà”, va sentenciar. En aquest sentit, va tornar a defensar “que no perquè siguem un país petit no s’ha de fer”. Cal ser creatius “perquè sigui viable”, va recordar, i buscar aliances amb Espanya i Catalunya perquè pacients de l’Alt Urgell per exemple se’n puguin beneficiar.   

“No volem promeses”, va reiterar el president d’Assandca, que considera que aquest Govern ha incomplert el que va començar a posar a la pràctica el govern de Martí, que sí “que va veure una demanda popular” i es va posar mans a l’obra amb la convocatòria d’un concurs d’idees sobre com hauria de ser aquesta unitat. A més, DA ho portava al seu programa electoral, va insistir. Ara ja s’hauria d’haver licitat, va recordar, però “el ministre no vol atendre aquesta demanda” i “no volem que ens facin perdre temps”. Si finalment el Govern decideix dir no al projecte es mobilitzaran fent una recollida de signatures i alguna manifestació, va anunciar.

Saravia va tornar a posar en relleu els beneficis que comportaria per als malalts que s’han de desplaçar fins a Barcelona a rebre un tractament que dura 10 minuts, el que suposa “un patiment excessiu” afegit al que comporta la malaltia en si mateixa. I va puntualitzar que l’agrupament de les sessions de radioteràpia, que refereix el ministre de Salut, actualment només s’està fent amb  pacients que tenen càncer de mama. El president d’Assandca va explicitar que no demanen que  Salut compri o llogui la màquina més cara per administrar el tractament, però sí que es doni  aquest servei al país, i més després de l’experiència que s’ha viscut a causa de la Covid-19, va remarcar.

Ara per ara, i més des que hi ha el servei de taxi, és difícil saber quantes persones es desplacen a fora per rebre el tractament, i al país no hi ha estadístiques, va lamentar Saravia. Finalment va remarcar que segons l’Organització Mundial de la Salut, entre el 2025 i el 2030 més de la meitat de la població patirà algun tipus de càncer. És per això que considera que l’aposta per la unitat de radioteràpia és “una solució de futur”.