“Demanem al Principat d’Andorra que deixi de vulnerar els drets de les dones en matèria de violències masclistes”. Aquesta és una de les peticions que farà avui l’associació Stop Violències al Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre Desenvolupament Sostenible (HLPF) de les Nacions Unides quan presenti l’informe que ha elaborat com a part civil. Un document “complementari” a l’Informe Nacional Voluntari que exposarà la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, també avui i que avalua un per un els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. L’associació també demanarà que es deixi de perseguir les persones que tenen una veu crítica i que es legalitzi l’avortament, segons es recull en les conclusions del seu informe.
Stop Violències fa aquestes demandes després de repassar els ODS 4, 5 i 17 referits a l’educació, la igualtat de gènere i les aliances amb associacions. Així, pel que fa a l’educació, exposa que la campanya contra l’assetjament que es fa a les escoles públiques mostra “carències en el coneixement de les violències” i està “exempta de perspectiva de gènere”. Així mateix, afirma que “no existeix educació sexual integral” i que no es pot garantir una educació basada en la cultura de la pau, “ja que no es fomenta l’expressió religiosa, més enllà de la catòlica”. També critica que la retirada de la custòdia dels menors a les famílies es fa “com a càstig per ser pobre o per masclisme estructural”.
En relació amb la igualtat de gènere, en l’informe s’insisteix que el delicte de violència de gènere no està tipificat al Codi Penal, mentre que l’article 108 penalitza l’avortament en totes les seves formes. Des de l’associació, es critica el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD), se’l titlla de “polèmic” i de no respondre a les necessitats de les dones d’Andorra. També es denuncia que Andorra “no comptabilitza els feminicidis”.