Queden òbviament qüestions per acabar de polir i tancar, però el que havia de ser un dels grans esculls per poder concloure la negociació de l’Acord d’associació amb la Unió Europea sembla que, si res no es torça, ja està finalment superat. Es tracta del protocol sobre els serveis financers on, com a mínim en la segona versió facilitada per la Comissió Europea en la darrera ronda de negociació, “s’està substancialment d’acord”.

Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença conjunta que va protagonitzar amb el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació econòmica i internacional i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari, l’equivalent “a cap de Govern”, de visita al país, després de les reunions de treball mantingudes entre els caps negociadors dels respectius acords d’associació amb la Unió Europea que es troben en la fase final tant per a Andorra com per a San Marino.

Espot, que va remarcar que l’Acord marc està “tancat al 99%” i va mantenir el calendari previst de “poder tancar la negociació aquest any” i l’any vinent fins a les eleccions europees del juny “redactar jurídicament l’Acord”, va detallar que la segona versió del protocol sobre els serveis financers “ja inclou” algunes de les demandes que preocupaven  Andorra en relació amb la reciprocitat, el termini per adaptar-se i les clàusules de salvaguarda i mecanismes de supervisió.

En aquest sentit, el cap de Govern va precisar que ja ha quedat clar que les sucursals estrangeres no podran operar a Andorra fins que les entitats del país ho puguin fer a la UE, que s’ha ampliat el termini per adaptar-se de deu a quinze anys, a la vegada que l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) podrà “intervenir més” en els mecanismes de supervisió.

Per la seva part, Beccari, que va voler transmetre públicament el condol per la recent mort de l’excap de Govern Antoni Martí, de qui va dir que era “una persona reconeguda a Europa i a San Marino”, va defensar la importància de l’Acord d’associació i les oportunitats que suposa tant per a Andorra com per a San Marino, i va recordar que “no hi ha cap altre Acord d’associació al mateix nivell que el que s’està negociant”.

En aquesta línia, el mandatari sanmarinès, que va insistir que l’Acord és una “increïble oportunitat” per poder participar del mercat interior de la UE, va remarcar que cal prioritzar “uns beneficis concrets, unes oportunitats tangibles, per davant d’uns costos potencials”. I és que Beccari va admetre que l’Acord pot comportar “efectes secundaris”, si bé va apuntar que “no és possible avui mesurar-los, de manera que el que cal fer és tenir els anticossos per protegir el nostre sistema”.

D’altra banda, Espot i Beccari van coincidir a destacar les “excel·lents relacions bilaterals” existents entre els dos països, unes relacions que la negociació de l’Acord d’associació ha contribuït a reforçar, així com la bona sintonia al si dels organismes internacionals, on sovint defensen “una mateixa posició”.

Al marge dels intercanvis sobre l’Acord d’associació, sobre els aspectes comuns, però també sobre aquelles situacions particulars de cada país, la visita de Becccari va servir per acordar la promoció dels intercanvis econòmics en el marc de la signatura del conveni per evitar la doble imposició, que fa un any que està en vigor, el foment de les possibles accions per promocionar els productes locals d’ambdós països o l’intercanvi d’experiències en matèria de compostatge perquè el seu model és d’interès per a Andorra.

Així mateix, les dues delegacions van tractar la resolució presentada conjuntament pels dos estats de petita dimensió territorial relativa a la conscienciació sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments en el curs dels treballs del segon Comitè de l’Assemblea General encarregat de tractar els afers econòmics i de desenvolupament dels països.

Ja al final de la compareixença, Espot i Beccari van ser interpel·lats sobre la necessitat de disposar d’un prestador d’última instància, una qüestió que com va recordar el cap de Govern “no forma part de l’Acord d’associació” i caldrà “negociar de forma bilateral”. Al seu torn, el dirigent sanmarinès va destacar que la situació al seu país és diferent perquè San Marino disposa d’un banc central.