La síndica general, Roser Suñé, considera que la Constitució "és plenament vigent" i que encara no ha arribat el moment de canviar-la. Des del seu punt de vista és un text del qual "es poden estirar moltes coses" i segons ha detallat, "quan arriba el moment de canviar les coses, aquest cristalitza per si sol i crec que encara no hi som". Suñé ho ha manifestat durant la roda de premsa de presentació dels actes del 30è aniversari de la Carta Magna i no ha volgut anar més enllà en la seva valoració de la vigència o no de la Constitució, a l'espera del discrus que pugui fer el dia 14 de març.
Pel que fa els actes, que ha presentat al costat de la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, busquen "fer conèixer i apropar la institució i la història a la gent". Des de Sindicatura, però, es vol posar el focus especialment en el joves i és per aquest motiu que de les tres iniciatives que s'impulsaran al llarg de l'any, dues van destinades específicament a aquest col·lectiu. Destaca l'encàrrec que ha fet el Consell per tal que els joves reescriguin la Carta Magna de forma més entenedora.
Suñé i Palmitjavila han destacat que la d'enguany serà la primera celebració que es podrà fer amb total normalitat ja que la resta de la legislatura les activitats s'han hagut d'adaptar a les limitacions de la pandèmia. En aquest sentit van assenyalar que es treballa amb els mateixos objectius que els darrers anys per tal de donar a conèxier el Consell General a la població ja que "sovint és una institució que queda molt lluny".
Per aconseguir-ho, com s'ha fet els altres anys, els dies 13 i 14 de març hi haurà portes obertes al Consell General i visites gratuïtes a la Casa de la Vall. La novetat, segons ha destacat Suñé, serà que aquest any els visitants podran accedir al passadís que comunica els dos edificis en el qual s'hi podrà veure una exposició fotogràfica que permetrà veure com han canviat amb els anys diversos espais parlamentaris.
Igualment, es faran tallers per a infants, actuarà l'Esbart Laurèdia, s'il·luminarà la façana de la Casa de la Vall al vespre i hi haurà la tradicional ballada de sardanes i el concert de l'ONCA.
Amb tot, amb motiu dels 30 anys de la Carta Magna s'han volgut tirar endavant, també, tres iniciatives especials que es desenvoluparan al llarg de tot l'any. D'una banda i per apropar-se als joves, s'ha encarregat a un grup d'alumnes de Batxilerat de l'escola andorrana la presentació de la Constitució "de manera entenedora i comprensible pels joves". Suñé ha detallat que els nois i noies estan treballant en un pàgina web que es prsentarà més endavant en la qual es podran trobar els diferents articles de la Constitució passats pel sedàs dels alumnes, és a dir, reescrits "amb parales comprensibles i més properes per a qualsevol ciutadà".
També de cara als joves, s'ha encarregat a l'Escena Nacional la creació d'una obra de teatre que durà a terme la Jove Companyia Nacional d'Andorra (Jocand) i que explicarà el procés històrica que ha permès arribar a la Constitució. "Serà una obra de teatre pensada pel públic general i que explicarà de manera lúdica com vam arribar a tenir la Constitució", ha destacat Suñé. El projecte hauria de veure la llum de cara a la primavera i la síndica ha deixat la porta oberta a què els diferents comuns la puguin programar. El finançament pel projecte és de 15.000 euros.
Finalment també s'ha assolit un acord amb Andorra Recera + Innovació (ARI) per dur a terme la publicació de dues col·leccions de llibres que posin la mirada al procés constituent, però no només des de les vivències dels actors que hi van prendre part, sinó que es buscarà, sobretot la mirada de politòlegs i historiadors que puguin parlar també del què s'ha aconseguit i cap on va la Carta Magna.