Diari digital d'Andorra Bondia
Suspensió temporal i multes als parlamentaris que no compleixin
Suspensió temporal i multes als parlamentaris que no compleixin

Suspensió temporal i multes als parlamentaris que no compleixin


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amonestació pública, multes d’entre 500 i 5.000 euros i, fins i tot, en aquells casos que es considerin molt greus, una suspensió temporal de l’exercici de la funció parlamentària. Aquestes són les sancions que preveu l’esborrany del codi de conducta dels conselleres generals, tramès als grups pel síndic, juntament amb la proposta de modificació del reglament de la cambra per als parlamentaris que incompleixin les seves obligacions en matèria de bon govern i, especialment, en aquelles situacions de conflicte d’interessos, el règim d’incompatibilitats i el deure de confidencialitat.
Així, el codi de conducta, que defineix els principis bàsics als quals els consellers generals han d’ajustar sempre la seva actuació, atorga a Sindicatura la responsabilitat de vetllar perquè els parlamentaris compleixin amb les obligacions derivades del mateix codi i també la potestat d’intervenir en cas d’incompliment o risc d’incompliment de les obligacions, especialment en situacions de conflicte d’interessos i les relatives al deure de confidencialitat.
Per la seva part, a la comissió permanent se li atorga la responsabilitat de supervisar el compliment del règim d’incompatibilitats dels consellers generals i de les obligacions derivades de les declaracions d’activitats i de béns patrimonials, que preveu la proposta de modificació del reglament del Consell General. També tindrà la tasca d’emetre un informe, a petició de Sindicatura, per determinar si hi ha conflicte d’interessos però també, i en general, sobre l’aplicació del codi de conducta.
D’aquesta manera, si hi ha motius per pensar que un parlamentari pot haver infringit el codi, Sindicatura, a iniciativa pròpia o a petició d’un grup parlamentari, pot demanar a la comissió permanent un informe sobre si hi ha hagut o no la infracció i, en base a aquest informe, imposar les sancions escaients –amonestació, multa i suspensió–, que poden ser acumulatives.
En el cas que la infracció es sancioni amb una multa, el pagament es podrà fer efectiu mitjançant la retenció de l’assignació econòmica del conseller general, fins a un màxim del 30% mensual.
En el cas d’una infracció que es consideri molt greu, el codi, que preveu que les resolucions de Sindicatura i els informes de la comissió permanent respecte a les sancions s’hagin de publicar al BOPA, estableix que Sindicatura podrà proposar al ple de la cambra que acordi la suspensió temporal de l’exercici de la funció parlamentària mentre el conseller general afectat no resolgui la situació d’incompliment.
Quant a les infraccions, l’esborrany del codi de conducta atorga la consideració de “molt greus” el fet de facilitar intencionadament informació parcial o ometre o manipular informació rellevant en allò que afecta el compliment de les obligacions establertes pel codi, a l’incompliment del deure d’abstenció en el cas de conflicte d’interessos, així com en el fet de no guardar el deure de confidencialitat o revelar informació que tingui el caràcter secret. També es considera molt greu acceptar obsequis o regals per un valor que superi en quatre vegades l’import de 150 euros –per sobre d’aquesta xifra els parlamentaris no poden acceptar cap obsequi o regal. De fet, en el cas que un conseller general rebés, en virtut de les regles de cortesia, algun obsequi o regal amb un valor superior als 150 euros, l’hauria de lliurar al Consell General, segons s’especifica en el codi.
D’altra banda, el fet de donar informació incompleta sobre el compliment de les obligacions establertes pel codi, l’incompliment dels terminis fixats per presentar les declaracions i l’acceptació d’obsequis i regals d’un valor superior a 150 euros, però inferior a 600, es consideren infraccions greus, mentre que reben la consideració d’infraccions lleus totes les altres conductes que comportin algun tipus d’incompliment dels principis i regles de conducta establertes al codi i que no siguin considerades ni com a greus ni com a molt greus.

suspensió temporal
multes
compleixin
parlamentaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte