Diari digital d'Andorra Bondia
El president de Terceravia, Josep Pintat, a l’inici de la sessió del Consell General.
El president de Terceravia, Josep Pintat, a l’inici de la sessió del Consell General.

Terceravia diu ara ‘sí’ al canvi de la llei electoral i del referèndum


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Després que en la sessió del 29 d’abril passat l’abstenció dels parlamentaris de Terceravia tombés la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, ahir el grup parlamentari presidit per Josep Pintat va donar suport al nou text presentat per les altres quatre forces parlamentàries per modificar la llei i incloure les esmenes que s’havien consensuat en comissió relatives a la millora del dret i accessibilitat al vot de les persones amb discapacitat. 

Pintat, que va voler mostrar tot el “suport i empatia” de la formació a les persones amb discapacitat va recordar que Andorra es va sumar al Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat el 2007 i que des d’aleshores “no s’ha fet” cap iniciativa per millorar el dret a vot de les persones amb discapacitat malgrat els governs de diferents colors des d’aleshores i de la proposta de modificació de la llei electoral presentada pel PS el 2014 o de la Llei per l’aplicació del Conveni, aprovada el 2017, on s’instava el Govern a entrar a tràmit una llei de mesures per les persones amb discapacitat.

Així mateix, Pintat, que va instar la resta de grups a deixar de fer “retrets i escenes” pel que va passar en la sessió del dia 29, va avançar que la formació presentarà una esmena al text per incloure la participació dels ciutadans en les meses electorals, qüestió que també es preveia al text rebutjat en no assolir la doble majoria requerida.

D’altra banda, la sessió del Consell General va servir també per donar el vistiplau a la proposta d’acord de mesures d’eliminació i prevenció de l’amiant, entrada a tràmit per tots els grups i amb el suport de la consellera general no adscrita, Carine Montaner. En el text, s’insta el Govern que abans de finalitzar el primer semestre del 2022 dugui a terme un estudi que estableixi una planificació econòmica i temporal que permeti localitzar el conjunt d’edificis públics que puguin contenir amiant per tal de promoure la seva extracció, i que en base als resultats d’aquest treball es facin els canvis pertinents per dotar de recursos econòmics per fer les polítiques que es deriven d’aquest estudi.

Vela insta a no perdre més temps en reflexions i que es protegeixi el patrimoni

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va instar ahir l’executiu i els grups parlamentaris que li donen suport a “no perdre més temps” i a protegir “realment” el patrimoni modificant la Llei del patrimoni cultural d’Andorra, un text que ja va patir canvis el 2014 però que “ha comportat una regressió en la protecció del nostre patrimoni cultural”.

Per la parlamentària del PS, el no de les tres formacions de la majoria a la presa en consideració de la proposició de llei de modificació de la Llei del patrimoni cultural d’Andorra, que va rebre el suport de Terceravia  i de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, és una “maniobra dilatòria” per no afrontar la reforma del text, i més tenint en compte la coincidència que la primera llei del 2003 i la posterior modificació del 2014 no han donat el resultat esperat.

I és que, tal com ja s’apuntava al criteri del Govern respecte a la proposició de llei, des de la majoria es va defensar el no al text argumentant que era millor obrir un període de reflexió i treball amb els actors implicats per poder redactar un text nou, ja que el dels socialdemòcrates no incorporava determinats conceptes. 

Vela va recordar que el Consell assessor del patrimoni, que es va posicionar en contra de les modificacions del 2014, ja parlava el 2016 que la llei era ineficient i va interpel·lar l’Executiu sobre el que s’ha fet des de llavors a banda de reflexionar. I en aquesta línia, va remarcar que no és incompatible incorporar l’opinió dels experts amb la feina que es pugui fer en l’àmbit parlamentari, a la vegada que va insistir que és “urgent” fer aquests canvis.

La ministra de Cultura, Sílvia Riva, va defensar que es faci aquest treball conjunt amb els experts abans d’impulsar la revisió de la llei i que s’aprofiti també per incorporar nous conceptes i va estendre la mà als socialdemòcrates perquè s’hi sumin, un oferiment que Vela va acceptar malgrat no acabar de compartir una fórmula que considera que menysté la feina dels parlamentaris.

Vistiplau a la fundació del sector públic Andorra Recerca Innovació

“El seu text hauria estat una bona forma de fer evolucionar l’IEA fa anys quan l’Institut d’Estudis Andorrans era l’única institució pública que feia recerca, però no avui.” D’aquesta manera va justificar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, el posicionament del Govern en relació amb l’esmena a la totalitat amb text alternatiu del PS al projecte de llei de creació de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació, esmena rebutjada per la majoria, en coincidir amb la ministra que el text incidia només en l’IEA i “deixa fora altres institucions que fan recerca”, com va apuntar la parlamentària demòcrata Sandra Codina.

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va incidir en la necessitat de “començar la casa pels fonaments” defensant una proposta que planteja “crear un marc general de recerca” que permeti “consolidar una política de recerca i innovació” i que “aplegui tots els actors que hi participen”, negant així que es pretengués deixar fora cap institució. Vela també va posar en dubte la fórmula de fundació del sector públic que planteja el text del Govern, ja que una agència estatal com la que proposa el PS, l’Agència de Recerca i Innovació d’Andorra (Ariand), pot “fer perfectament” les mateixes funcions que plantegen.

Refusada l’esmena a la totalitat i el text dels socialdemòcrates, i en no haver-hi esmenes parcials, es va procedir a debatre i votar el projecte de llei presentat per l’executiu, text que crea la fundació privada del sector públic Andorra Recerca i Innovació, una entitat que aglutinarà en una única estructura l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), Actua Tech i l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA).

Suport unànime al text “a mida” de seguretat privada

El ple va aprovar, en aquest cas per assentiment de totes les forces, la presa en consideració de la proposició de llei de seguretat privada, un text que actualitza la legislació vigent, dos decrets dels veguers dels anys 1981 i 1992. Malgrat donar suport al text, però, des del Partit Socialdemòcrata, el conseller general Jordi Font va assegurar que més enllà de l’actualització legislativa la seva formació veu “una intenció de resoldre situacions particulars” en aquest text, que va qualificar de “vestit a mida”.

Les paraules de Font van indignar la parlamentària liberal Eva López, que va defensar la proposició de llei en nom dels tres grups de la majoria, que va retreure al socialdemòcrata les “greus acusacions” i li va demanar “proves” de les mateixes. I és que per López, que va insistir que les acusacions “manquen a la veritat”, va afirmar que “estem legislant per interessos privats” és una qüestió molt greu, ja que “podria ser constitutiu d’una conducta penal”.

Amb el que sí que van coincidir totes les forces és que el text, que regula per primer cop la figura de l’escorta privat, és un “complement important”  de la seguretat pública.

Terceravia
diu
ara
‘Sí’
canvi
llei electoral i del referèndum

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte