Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup de Terceravia, Josep Pintat.
El president del grup de Terceravia, Josep Pintat.

Terceravia porta els canvis al text de seguretat pública i de sanitat al TC


Escrit per: 
M.S. / Foto: Terceravia

Els quatre consellers generals de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, amb el suport dels parlamentaris socialdemòcrates Susanna Vela i Carles Sánchez, han presentat avui al Tribunal Constitucional (TC) un recurs d’inconstitucionalitat contra alguns articles de la Llei de modificació de la Llei qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat, aprovada pel Consell General el 23 de desembre passat.

Així ho ha explicat el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, que ha recordat que en aquella sessió ja va expressar els dubtes sobre la llei i sobre “el conflicte que pot haver-hi”, ja que algunes de les mesures previstes al text limiten drets fonamentals, sobretot pel que fa a la circulació de persones, i la formació entenia que “hi havia altres vies per poder aplicar aquest tipus de restriccions, com seria la figura de l’estat d’alarma”. I en aquest sentit, Pintat ha deixat clar que “això no vol dir que l’estat d’alarma s’hagi d’aplicar, sinó que és l’instrument que permet tocar els drets fonamentals”.

Així mateix, Pintat, que ha remarcat que la presentació del recurs “és un exercici amb el més pur sentit de responsabilitat jurídica perquè les lleis s’adaptin i s’adeqüin a la nostra Constitució”, ha assegurat que “sigui quin sigui el resultat que surti d’aquesta sentència tothom hi sortirà reforçat i guanyant”, ja que amb el simple fet d’interposar un recurs d’aquestes característiques i poder esvair qualsevol dubte d’inconstitucionalitat” s’estarà a la vegada “assentant jurisprudència” en uns temes “que són tan sensibles com poden ser els drets fonamentals”. I en aquesta línia, el parlamentari ha recalcat que “una forma de fer avançar la Constitució és fent jurisprudència”.

El president del grup de Terceravia ha destacat que tots els grups parlamentaris “han tingut diferents opinions d’assessors jurídics” i que tots van “deixar clara la seva posició” en seu parlamentària. Pintat, que ha insistit que “tothom pot tenir les seves posicions fermes i aquests dubtes poden sortir i l’única forma d’esvair-los és aquesta”, ha recordat que va fer un oferiment a la cambra per poder recórrer al TC si “tothom estava segur que no hi havia cap problema” amb la llei, tot i que l’únic grup que “ens va estendre la mà va ser el socialdemòcrata”.

En aquest sentit, Pintat, que ha assegurat que “no crec que ens hàgim de tancar ningú en la veritat absoluta perquè ningú la té”, ha agraït el gest del Partit Socialdemòcrata, que ha qualificat de “generositat” i d’“entendre els grups que són més minoritaris, un fet que considera que s’“emmarca en un clar sentit d’Estat per part del PS”.

Precisament, des de la formació socialdemòcrata els dos consellers generals que han aportat la signatura perquè des de Terceravia es pogués tirar endavant  el recurs, han argumentat la decisió i han deixat clar que han signat ells però que “podia haver estat qualsevol altre company del grup”. Així, Vela ha explicat que es va votar favorablement a la modificació de les lleis perquè es van acceptar bona part de les esmenes que van presentar i que consideraven que “donaven més garanties jurídiques a la llei”. 

En aquest sentit, la parlamentària socialdemòcrata ha destacat aspectes com “la temporalitat” així com “el control parlamentari per les pròrrogues que es necessitaven” com a clau per donar suport al text. Després dels dubtes expressats per Terceravia, des del “grup parlamentari comencem a reflexionar al respecte per valorar si podíem donar aquest suport, i vam decidir finalment donar-lo”, ha apuntat Vela.

Per la seva part, Sánchez ha argumentat que la demanda de Terceravia “ens permetia, dins el context tan especial amb el seguit de legislació inèdita que no hem vist ben bé els seus efectes o que tot just comencem a veure’ls, disposar d’un dictamen del TC”, una qüestió que “és interessant per diferents raons”. 
D’una banda, ha prosseguit el conseller general socialdemòcrata, “per orientació dels legisladors i dels governants a l’hora de legislar sobre qüestions que toquen drets fonamentals”, i també per una qüestió de ciutadania, ja que “un pronunciament del TC el que ens diu és què s’interpreta des de la lectura diguem oficial de la Constitució”.

Sánchez, que ha negat que amb aquesta acció es busqui un desgast de la majoria, ja que “precisament ens vam alinear amb la majoria en aquesta matèria”, ha recorregut al símil d’un experiment per explicar el rol dels socialdemòcrates en tot plegat. “Terceravia aporta la matèria i la hipòtesi, el Tribunal Constitucional aporta l’anàlisi respecte a la matèria i nosaltres el que fem és facilitar, amb les nostres signatures, el laboratori perquè aquest examen es dugui a terme”, ha assegurat Sánchez, que ha insistit que “el que volem saber és si estem dins la bona via, dins el camí de legislar aquestes qüestions dins el marc de la nostra Constitució”.

A la formació no hi té cabuda el negacionisme

“No crec que a Terceravia se la pugui catalogar de negacionista, Terceravia ha actuat sempre amb sentit d’Estat.” D’aquesta manera ha respòs el president del grup parlamentari de la formació, Josep Pintat, en ser interpel·lat sobre un hipotètic suport de la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, a la concentració que alguns ciutadans impulsen per al 14 de març. I és que per Pintat, que ha assegurat que Montaner li ha “deixat clar que ella no és negacionista i que no dona suport a cap tipus de manifestació així”, dins de Terceravia “les posicions negacionistes no hi tenen cabuda”. Així Pintat ha remarcat que “si algú no se sent còmode amb el posicionament de Terceravia té les portes obertes”.

Terceravia
PS
porten
canvis
lleis
seguretat pública
sanitat
TC

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte